Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 10 sep 2018

Wetenschappers komen met bionisch oog-prototype

De wetenschap staat nooit stil. Het is een waar cliché, maar elke keer als je denkt dat we nu alles toch wel hebben gehad, komen er toch weer dingen om de hoek die je verrassen. Zo hebben wetenschappers aan de Universiteit van Minnesota een prototype gemaakt voor een bionisch oog die via een 3D print gemaakt kan worden. Op die manier komen futuristische games als Cyberpunk 2077 en Deus Ex toch weer een stapje dichterbij.

Het bionisch oog-prototype

Het is nog te vroeg om het oog op de markt te brengen en het in de praktijk te testen, maar in de nabije toekomst moet het oog er voor zorgen dat je daarmee weer kunt gaan zien. Daarmee is het natuurlijk een stukje interessanter dan een soort glazen oog dat puur voor de opvulling geldt. Het duurt op dit moment een uur om het geheel te 3D-printen, iets dat men in de nabije toekomst wilt versnellen.

De wetenschappers werken overigens samen met het bedrijf McAlpine & Co, dat al wat meer ervaring hebben met bionische attributen. Zo hebben ze een bionisch oor, artificiële organen, een bionische huid en cellen gemaakt. Dit alles om het leven van mensen met een lichamelijke beperking te helpen. Wat het onderzoek voor het oog extra interessant maakt is dat één van de wetenschappers een moeder heeft die aan één oog blind is. Zijn moeder vraagt dan altijd aan hem wanneer zij nou een keer een bionisch oog krijgt.

bionisch oog

De kans is echter groot dat zij daar nog heel lang op moet wachten. Met dit soort zaken duurt het zeker nog een jaar of tien voordat het in de praktijk wordt gebracht. En wellicht dat het daarna door ontwikkeld wordt, zodat je alles nog beter ziet. Of hem aansluit op je telefoon en zo berichten gelijk ziet. Kortom, de mogelijkheden zijn haast eindeloos.

Reageer op artikel:
Wetenschappers komen met bionisch oog-prototype
Sluiten