Onderzoekers leren ratten in mini-autootjes rijden in naam der wetenschap

Ratten hebben geleerd hoe ze hun eigen kleine autootje kunnen rijden en besturen in ruil voor Froot Loops (een soort ontbijtgranen, alleen dan met weinig graan en veel suiker). Het echte resultaat van het onderzoek van de University of Richmond gaat echter over geestelijke gezondheid van mensen. En deze slimme ratten hebben aan dat onderzoek bijgedragen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Behavioural Brain Research. In het onderzoek is te lezen dat het uitvoeren van een moeilijke taak, zoals het rijden van een auto voor ratten, bijdraagt aan emotionele stabiliteit.

Onderzoekers van de University of Richmond leren ratten auto rijden

Laten we even een stapje terug doen. Hoe kan het dat ratten die in autootjes kunnen rijden bewijzen dat mensen emotioneel veerkrachtiger zijn als ze mentaal worden uitgedaagd? Deze bevindingen werden gedaan op basis van een onderzoek met twee groepen ratten: de ene groep leefde in een omgeving met veel stimulans, en de andere groep in een standaard lab-omgeving.

Toen de ratten vijf maanden oud waren maakten ze kennis met de autootjes, ook wel de rodent-operated vehicle (ROV). De ROV bestaat uit een plastic bak, een aluminium vloer en koperen staafjes in de ramen. Wanneer de ratten de staafjes pakten dan bewoog de ROV vooruit. Als de rat de staafjes losliet dan stopte de auto.

De ratten werden getraind om het voertuig zelf in te klimmen en vervolgens een route af te leggen in de auto. Aan het einde van de route lagen Froot Loops als beloning. De Loops werden steeds verder weg gelegd zodat de opdracht moeilijker werd. Volgens Kelly Lambert, een van de onderzoekers van de University of Richmond, leerden de ratten om de auto op een unieke en complexe manier te navigeren om bij de beloning te komen.

Het uitvoeren van complexe taken helpt tegen stress

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de ratten die meer prikkels hadden in hum omgeving, betere bestuurders waren. Om te onderzoeken hoe de hersenen van de ratten werkten gebruikten de onderzoekers de rattenpoep. Daarin merkten ze bepaalde hormonen op die te linken zijn aan de emotionele reactie op het rijden. Volgens de onderzoekers gaf het rijden de ratten een gevoel van controle over hun omgeving. Bij mensen noemen we dit ook wel eigenaarschap en het gevoel van keuzevrijheid.

University of Richmond
(Bron: ANP. Foto door University of Richmond/ AFP)

Het onderzoek geeft inzicht in hoe ingewikkelde taken de emotionele stabiliteit van dieren kan bewerkstelligen. Hoewel dieren worden gebruikt voor de beginfase van onderzoek, kunnen deze resultaten niet direct worden overgenomen voor mensen. Toch zijn onderzoeken als deze goede aanvullingen op neurologisch onderzoek bij mensen. En de beelden zijn natuurlijk briljant.

Reageer op artikel:
Onderzoekers leren ratten in mini-autootjes rijden in naam der wetenschap
Sluiten