Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 08/06/2020

‘Planeet’ waar leven mogelijk lijkt gevonden door wetenschappers

Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar een planeet waar eventueel leven op mogelijk is. Nu lijken ze beet te hebben.

Astronomen hebben KOI-456.04 ontdekt. Het gaat om een vermoedelijke exoplaneet waar leven op mogelijk lijkt. Een exoplaneet draait net zoals de aarde om een ster. Deze draait rond de ster Kepler-160. Dat doet het in 378 dagen, waarbij die cyclus dus erg op de aarde lijkt, meldt Mit. De wetenschappers vonden de ‘planeet’ toen ze oude data opnieuw onderzochten.

Een planeet waar leven mogelijk is

In het verleden zijn er verschillende planeten ontdekt die op de aarde lijken. Het verschil met KOI-456.04 in vergelijking met die andere planeten is dat deze niet om een rode ster draait. Die zorgen ervoor met hun vlammen en radiatie dat leven op die planeten niet mogelijk is. Kepler-160 heeft dat niet. Die ster produceert 93 procent van het licht in vergelijking met onze zon. Zo lijkt dus leven mogelijk te zijn. Wel moet er water zijn om er echt te kunnen leven.

Twijfel

Toch is niet alles op dit moment zeker. Er is nog twijfel of KOI-456.04 echt een planeet is. Op dit moment zijn onderzoekers 85 procent zeker dat het inderdaad een planeet is. Om het een exoplaneet te noemen moet dat percentage echter opgekrikt worden naar 99 procent. Waarschijnlijk zal deze er pas komen als de James Webb-ruimte-telescoop wordt gelanceerd. Deze staat gepland voor 2021. Het moet de Hubble-telescoop vervangen en heeft als doel om sterrenstelsels te onderzoeken.

Hoewel het tot nu toe erg op de aarde lijkt, hoef je niet te verwachten dat er binnenkort een kolonie komt. KOI-456.04 ligt 3.140 lichtjaren van ons vandaan. Ter vergelijking: de maan ligt op 1,3 lichtseconden en de zon op 8,3 lichtminuten van onze aarde. Dat is natuurlijk jammer, want het had een hoop problemen op de huidige aarde opgelost.

Reageer op artikel:
‘Planeet’ waar leven mogelijk lijkt gevonden door wetenschappers
Sluiten