Wetenschappers zorgen voor een revolutie in schone energie dankzij gestoord idee

Er komen steeds meer alternatieven voor groene energie. Dat is niet gek. Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van fossiele brandstoffen op onze aarde. Dit idee dat op papier te gek voor woorden lijkt, zorgt voor een revolutie op het gebied van schone energie.

Het idee? De zon is een energiebron. Denk maar aan al die zonneparken of het Solar Roof van Tesla. De energie die van de zon afkomt wordt nu nagebootst op aarde om een enorme hoeveelheid energie op te wekken die wij kunnen gebruiken.

Botsen is in dit geval goed

De wetenschappers die dit hebben bedacht moeten gek én geniaal zijn, want het idee is behoorlijk complex en gevaarlijk. In dit proces laten wetenschappers atoomkernen botsen, waardoor ze fuseren en één zwaardere atoomkern vormen. Op deze manier wordt veel energie gegenereerd, zonder dat er radioactieve deeltjes vrijkomen. De Wendelstein 7-X-reactor maakt dit mogelijk, die als koosnaam W7-X heet.

It’s getting hot in here

In deze reactor wordt waterstof zó heet dat de stof in plasma verandert. Dat plasma is zo heet dat áls het iets zou aanraken, de kans groot is dat het er doorheen brandt. De W7-X vangt deze hitte echter op met een soort stofzuiger die met behulp van magnetische velden de hitte door gekoelde compartimenten leidt. Zo lang dat plasma niks aanraakt, werkt het systeem en hoeven we ons geen zorgen te maken.

Revolutie voor schone energie

Het klinkt misschien een beetje vaag, maar de W7-X zorgt voor een revolutie in het opwekken van energie. De reactor veroorzaakt geen radioactief afval, is schoon en kan zorgen voor ongelimiteerde energie voor iedereen. Het enige dat de W7-X nodig heeft is zeewater als bron voor waterstof. Science baby! Wil je alle bevindingen omtrent de W7-X lezen? Dan kan dat hier.

Reageer op artikel:
Wetenschappers zorgen voor een revolutie in schone energie dankzij gestoord idee
Sluiten