Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Tech 15 sep 2013

Wetenschappers teleporteren informatie als onderzoek naar kwantumcomputer

We hebben behoorlijk hard gelachen om deze grap, waarbij publiek in de maling genomen werd met een nep-Star Trek-transporter. Toen wisten we nog niet dat er in Zwitserland geëxperimenteerd met echte teleportatie: niet van mensen, maar van informatie in het kader van onderzoek naar een ‘kwantumcomputer’.

De teleportatie vond plaats over een afstand van zes millimeter: van de ene kant van een chip naar de andere. Het is erg moeilijk om uit te leggen, maar in de kwantummechanica bestaat een fenomeen dat ‘verstrengeling’ heet; waarmee twee voorwerpen met elkaar verbonden worden en min of meer kunnen worden beschouwd als elkaars ‘tegenovergestelden’. Verandering in één van de voorwerpen heeft dan per definitie precies het tegenoverstelde effect in het andere voorwerp. Op deze manier is het dus mogelijk om informatie op een drager in een andere drager ‘te laten verschijnen’.

De wetenschappers van het Zwitserse Federaal Instituut voor Technologie, vergelijken het met teleportatie zoals bijvoorbeeld in Star Trek. Informatie die verdwijnt van het ene voorwerp, verschijnt door de ‘verstrengeling’ per definitie in het andere voorwerp. In de toekomst moet deze techniek zorgen voor supersnelle computers die ontzettend veel berekeningen tegelijk kunnen maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wetenschappers teleporteren informatie als onderzoek naar kwantumcomputer
Sluiten