Daniel Koster
Daniel Koster Apple 17 jan 2016

Wetenschappers tonen zere plek van Android-besturingssysteem aan

Wanneer je het over mobiele besturingssysteem hebt, gaat het al snel over iOS en Android. Dit zijn namelijk de twee besturingssystemen die het meest worden gebruikt. Waar de één fan is van iOS, zwicht de ander voor Android. Nu heeft een onderzoek een duidelijke reden voor de preferentie voor het iOS-besturingssysteem aan het licht gebracht.

Toegang verlenen tot persoonlijke gegevens met Android

Een groep wetenschappers deed de afgelopen maanden onderzoek naar een bepaald aspect van het Android-systeem. Hierbij onderzocht het team wat Android-gebruikers vinden van het feit dat je toestemming verleent tot bepaalde persoonlijke gegevens bij het downloaden van applicaties. Tachtig procent van de ondervraagden gaven aan dat zij de mogelijkheid willen geen permissie te geven voor bepaalde dingen die applicaties willen doen. Zoals het inzien van je foto’s bijvoorbeeld. De respondenten gaven aan dat ze liever de keuze hadden om sommige dingen wel toe te staan, maar sommige niet. Hier zit de zere plek van de Android-smartphone.

De zere plek

Waar Android-gebruikers aangeven dat ze niet overal toestemming voor aan de ontwikkelaar van de gedownloade applicatie willen geven, kan dit niet met Android. Je accepteert óf alles, óf helemaal niets. Bij iOS daarentegen kun je wel ervoor kiezen om niet alles te accepteren. Google bedacht dit ook en heeft het kunstje afgekeken van Apple met de nieuwste Android Marshmellow-versie. De update staat echter nog maar bij 0,7 procent van alle Android-gebruikers op de telefoon. Dit terwijl de software sinds oktober 2015 beschikbaar is. Het meest populaire systeem is Android 4.4 Kitkat, dat in 2013 werd uitgebracht. iOS 9, de meest recente versie van iOS, is nu al op 75 procent van de iPhones te vinden terwijl dat besturingssysteem in september 2015 werd gedropt.

Verontrustende cijfers

De bovenstaande cijfers zijn verontrustend te noemen. De reden dat de nieuwste update van Android op zo weinig toestellen te vinden is, is deels te verklaren door hoe Google te werk gaat. Zij ontwikkelen namelijk de update, maar vervolgens moeten smartphonefabrikanten en andere softwarebedrijven dan nog aan de slag met de update om ervoor te zorgen dat alles compatibel is. Dit kan soms een half jaar duren. De nieuwe iOS-update is echter vrijwel meteen te downloaden voor alle smartphonemodellen en daardoor gebruiksvriendelijker. Google moet hier écht iets aan gaan doen. Als de trend zich voortzet is het namelijk pas over twee jaar zo dat Android Marshmellow leidend is. De functie die voor zovelen voordelig is (dat je niet tot alles toegang geeft bij het downloaden van een applicatie) is dan pas bruikbaar voor een groot percentage van de Android-gebruikers. Die zijn tegen die tijd wellicht al naar Apple overgestapt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wetenschappers tonen zere plek van Android-besturingssysteem aan
Sluiten