Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 14 jun 2014

Wetenschappers vinden gigantische voorraad water, 600 kilometer onder de grond

Als je dacht dat de binnenkant van de aarde bestond uit magma en gesteente, dan heeft de Northwestern University in het Amerikaanse Evanston een verrassing voor je! Natuurlijk vormen die twee dingen het leeuwendeel van onze aardbol, maar er zit ook heel erg veel water in de aarde verborgen. Hoeveel? Een eerste schatting: drie keer zoveel als óp het aardoppervlak!

Zo’n zes- tot zevenhonderd kilometer onder het aardoppervlak bevindt zich een laag gesteente genaamd ringwoodite. Dit materiaal ligt op de grens tussen de buitenste en binnenste aardmantel en houdt daar ontzettend veel water vast. Onder de hoge temperatuur en druk, zo ver onder het aardoppervlak, ‘zweet’ ringwoodite water uit.

 
De ontdekking werd gedaan door informatie van duizenden seismische trillingen te checken. Tussen de binnenste en buitenste aardmantel gingen deze trillingen ineens langzamer, hoogstwaarschijnlijk omdat er veel water in het gesteente aanwezig is.

Wetenschappers vermoeden nu dat al het water op de aarde dus uit de planeet zelf komt. Eerder werd er nog rekening mee gehouden dat het via kometen op onze planeet terecht was gekomen. Het is trouwens maar goed dat deze laag het water vasthoudt; als er zó veel water op het aardoppervlak zou liggen, zou de planeet bijna onbewoonbaar zijn!

Tegelijkertijd kan een laag verzadigd gesteente er ook verantwoordelijk voor zijn dat de oceanen niet de grond in zakken. De universiteit heeft alleen metingen gedaan in de Verenigde Staten. In het vervolgonderzoek wil men nagaan of deze laag een soort schil vormt onder het gehele aardoppervlak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschappers vinden gigantische voorraad water, 600 kilometer onder de grond
Sluiten