Wetenschappers: walvishaaien hebben tanden op hun ogen

Haaien, je komt ze liever niet tegen als je zwemt! Gelukkig hoef je voor de enorme walvishaaien niet bang te zijn. Andere dieren moeten dat echter wel.

De walvishaai is een van de grootste haaiensoorten die in de zeeën op onze wereld rondzwemmen. Een volwassen walvishaai is rond de acht meter, maar er zijn ook al eens exemplaren gevonden die 15 meter lang zijn. Gelukkig voor ons zijn ze ongevaarlijk. De grootste vis ter wereld eet plankton, krill, kleine vissen en pijlinktvissen.

Tanden op de ogen

Zijn grote is niet het enige unieke aan de haai, ook zijn ogen zijn bijzonder. Deze zijn namelijk bedenkt met tanden, of zoals wetenschappers het noemen: dental denticles. Ze zijn vergelijkbaar met schubben, maar eigenlijk zijn het tanden. Hetzelfde geld voor de huid van de haai. Deze bestaat ook uit dental denticles. Het zorgt ervoor dat het dier minder weerstand heeft als het zwemt, waardoor het zich sneller in het water kan voortbewegen.

Toch zijn de tanden op de ogen niet niet alleen voor het sneller zwemmen. Er zit een klein verschil tussen de huis en de ogen. Zo zijn deze tandjes slijtvaster. Het beschermt dus ook de oogbal van de haai, vertellen de wetenschappers van het Okinawa Churashima onderzoekscentrum in Japan. Het is volgens hen een nieuw mechanisme van oogbescherming bij gewervelde dieren, meldt Cnet.

Overigens is dat niet het enige bijzondere aan zijn ogen. Walvishaaien kunnen ook hun ogen ver in hun oogkas trekken. Door deze opmerkelijke kenmerken heeft het dier dan ook geen oogleden. De walvishaai mag dan ook echt een unieke soort worden genoemd.

Reageer op artikel:
Wetenschappers: walvishaaien hebben tanden op hun ogen
Sluiten