Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Gadgets 24 aug 2020

Wetenschappers zetten bizar nieuw snelheidsrecord voor internet

Britse onderzoekers hebben een nieuw snelheidsrecord neergezet voor het internet. Hiermee kun je 222 Ultra HD-films in één seconde downloaden.

Wie wil er nu niet geen snel internet hebben? Je kunt daarmee in no-time films bekijken op de hoogste kwaliteit of ongehinderd videobellen. Met een nieuwe ontdekking van Britse onderzoekers is dat weer een stuk dichterbij gekomen, meldt Techradar.

Een bizarre snelheid van het internet

De wetenschappers van het University College Londen hebben namelijk een manier gevonden om de snelheid van internet in glasvezelkabels flink te verhogen. Hiermee kun je dus thuis veel sneller internet hebben. Dit komt doordat het team heeft ontdekt hoe ze data ‘in een groter kleurenpallet’ kunnen verzenden dan dat tot nu toe wordt gedaan. Hiermee hebben de onderzoekers een snelheid gehaald van 178 terrabits per seconde over een kabel van 40 kilometer. Deze snelheid kun je vertalen tot 22,25 terrabytes per seconde. Dit is de grote van 222 ultra HD Blue-rays. Bedenk maar eens wat voor oplossingen dit voor jouw ergernissen over het internet kan zijn.

Om dat te bereiken maken de wetenschappers gebruik van vezelversterkers om de breedbandsignalen zo soepel mogelijk te vervoeren zonder spectrale gaten tussen de versterkingsbanden. Hiervoor moesten ze het signaal optimaliseren voor elke SNR, golflengte en transmissieband.

Innovatie

Een aantal jaar geleden is er nog een Google Faster-kabel tussen Japan en de Verenigde Staten aangelegd voor 300 miljoen dollar. Deze behaalde een snelheid van 60 terrabits per seconde. De nieuwe ontdekking is dus drie keer zo snel. Als deze uitvinding toegepast kan worden door de commerciële kabelbedrijven en aangelegd kan worden tussen huizen, datacenters en 4G en 5G-masten, kan er dus een flink snellere infrastructuur voor het internet ontstaan. Hierdoor is dan ook razendsnel draadloos internet overal mogelijk. Hoe lang dit gaat duren is nog onbekend. Hopelijk gaan de kabelaars snel met de onderzoekers in gesprek over de toepasbaarheid.

Overigens is dit niet de snelste internetsnelheid ooit, maar wel die op de toepasbaar is op de huidige glasvezel techniek. Het absolute record staat sinds augustus van dit jaar op naam van Australische onderzoekers. Zij hebben een chip ontwikkelt die zorgt voor nog sneller internet. Zij zetten een snelheid neer van 44,2 terrabyte per seconde.

Reageer op artikel:
Wetenschappers zetten bizar nieuw snelheidsrecord voor internet
Sluiten