Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 14 april 2020

Corona-app in Nederland: zestig wetenschappers uiten zorgen in open brief

De Nederlandse regering wil zoveel mogelijk kunnen controleren op verdere verspreiding van het coronavirus. Minister de Jonge kondigde daarom de komst van twee apps aan die daarbij moeten helpen. Maar daar is grote zorgen over onder wetenschappers.

In een open brief, die je via deze link kan lezen, uiten zestig wetenschappers en experts hun zorgen over de applicatie. Zo mogen deze applicaties vrijheden en rechten van Nederlandse burgers niet worden aangetast. En gezien het feit dat er veel onduidelijkheid is over de werking van de app, zijn daar op dit moment dus wel zorgen voer.

Wetenschappers uiten zorgen om corona-app

Voor wie het gemist heeft: Minister de Jonge (van Volksgezondheid) kondigde op 7 april de komst van de twee apps aan. Deze apps zijn volledig gericht op COVID-19 en moeten helpen om beter te controleren bij de verspreiding van het coronavirus. De ene app kan gebruikt worden om symptomen van het virus door te geven. De andere app moet mensen waarschuwen als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is. En daar zijn dus zorgen over.

wereldgezondheidsorganisatie
Coronavirus. (Afbeelding: National Park Service)

Zorgen over het feit dat dit soort apps fundamentele rechten en vrijheden aan kunnen tasten. Zo wordt duidelijk in de brief:

“Het gebruik van technologieën voor de bestrijding van de coronacrisis moet in ieder geval tijdelijk, strikt noodzakelijk, proportioneel, controleerbaar, transparant, toetsbaar en vrijwillig zijn.”

En dat is een geluid dat we sinds de aankondiging vaker hebben gehoord. Zo zijn er niet zo zeer zorgen over wat de app op dit moment, tijdens een grote crisis, doet. De zorgen zijn vooral over wat de afspraken zijn, wat voor data gebruikt wordt en wat er gebeurt op het moment dat de crisis voorbij is. Het gebruik van zo’n app heeft namelijk daadwerkelijk impact op onze vrijheid. Daar moet het kabinet, volgens de wetenschappers en experts, echt heel scherp op zijn.

Reageer op artikel:
Corona-app in Nederland: zestig wetenschappers uiten zorgen in open brief
Sluiten