Mark Hofman
Mark Hofman Digital 23 aug 2020

WhatsApp als een baas: 10 tips en tricks die je misschien nog niet kende

WhatsApp is een van de populairste apps van de markt. Met bijna 2 miljard actieve gebruikers is de kans groot dat jij iemand bent die er ook gebruik van maakt. Maar heb jij de applicatie al helemaal onder de knie?

Daar kom je in dit artikel achter. Er zijn namelijk heel veel tips en tricks met betrekking tot WhatsApp. Tips en tricks die van jou een ware WhatsApp baas maakt.

WhatsApp: 10 tips en tricks die je misschien nog niet kende

WhatsApp wordt door ontzettend veel mensen gebruikt, de kans dat iemand dit leest en alle trucjes al kent is dus aanwezig. Maar we denken dat het overgrote deel van de gebruikers geen enig idee hebben van het bestaan van deze trucjes en er echt wat uit kunnen halen. WhatsApp is namelijk een fantastische app, dat vinden wij ook. Maar er valt nog meer uit te halen dan je misschien nu al doet.

Met deze tien tips en tricks gaat het je lukken!

#1 Zet je WhatsApp gesprek vast

Misschien heb jij aardig wat gesprekken op een dag op WhatsApp. De een gebruikt het voor werk, de ander lult zich de hele dag een ongeluk. Het komt er op neer dat bepaalde, belangrijke, gesprekken soms wegvallen op de achtergrond. Deze staan bijvoorbeeld helemaal onderaan, terwijl je ze het liefst bovenaan hebt staan. Gelukkig is dat te regelen. Je gesprekken zijn namelijk vast te zetten.

Hierdoor blijven, maximaal drie gesprekken, helemaal bovenaan de app staan. Zo kun je altijd makkelijk bij het gesprek!

Zo doe je het:

iOS | Berichten -> veeg van links naar rechts -> Maak vast.
Android | Berichten -> druk de pin aan de bovenkant van het scherm in.

#2 Laatst gezien uitschakelen

Wie zijn instellingen op WhatsApp niet veranderd heeft, zal bij zijn contacten een tijdstip te zien krijgen. Dat is het tijdstip waarop mensen voor het laatst actief zijn geweest op de app. Wanneer dat in de oren klinkt als een fantastisch handig functionaliteit, dan hoef je er niets aan te doen. Krijg jij kriebels bij het idee dat iedereen je constant kan controleren, ook wanneer jij even geen tijd hebt gehad om een bepaald bericht te beantwoorden maar wel gelezen hebt, dan is het ook makkelijk uit te zetten.

“En hoe doe je dat dan precies?” Nou, dat doe je zo!

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> Laatst Gezien -> switch naar Niemand
Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> Laatst Gezien -> switch naar Niemand

WhatsApp op Android
De app op een Android smartphone (Afbeelding: Mika Baumeister

#3 WhatsApp bericht in andere stijl

Naast het gebruik van stickers en Emoji, kun je op Whatsapp ook met het lettertype creatief doen. Het is namelijk mogelijk om de tekst in een WhatsApp bericht van een andere stijl te voorzien. Je hebt de mogelijkheid om een tekst dikgedrukt, schuingedrukt of doorstreept te maken. Je moet alleen even weten hoe.

Onderstaande werkt zowel voor iOS als voor Android:

Dik gedrukt | Zet een * voor en achter het gedeelte dat dik gedrukt moet zijn. Voorbeeld: *pannenkoek*.
Schuine tekst | Zet een _ voor en achter het gedeelte dat schuin moet zijn. Voorbeeld: _pannenkoek_.
Tekst met streep | Zet een ~ voor en achter het gedeelte dat een streep moet hebben. Voorbeeld: ~pannenkoek~.

#4 Geen blauwe vinkjes

Net als het geval is bij Laatst Gezien zijn ook de blauwe vinkjes voor iedereen anders. De een vindt het een heerlijke tool om mensen in de gaten te houden. De ander ligt er nachten wakker van (beetje overdreven misschien). De blauwe vinkjes geven namelijk aan of een persoon een bericht gelezen heeft. Een functie die mij persoonlijk in het verleden meer gezeik opgeleverd heeft in plaats van plezier. Daarom vertel ik je met alle liefde dat je de functie uit kan schakelen en hoe je dat precies kan doen.

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> schakel Leesbewijzen uit.
Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> vink Leesbewijzen uit.

#5 WhatsApp vergrendelen met Face ID of Touch ID

Het is mogelijk om je WhatsApp extra te beveiligen. Dat is op iOS mogelijk met Face ID (gezichtsherkenning) en Touch ID (vingerafdrukscanner). Mensen met een Android-apparaat kunnen de applicatie beveiligen met de vingerafdruk. Waar je het voor gebruiken mag je zelf weten, maar een extra laag veiligheid kan nooit kwaad.

Hoe activeer je de instelling?

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> Schermvergrendeling -> Vraag om gezichtsherkenning/vingerafdruk -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut, Na 15 minuten of Na 1 uur.

Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> Vingerafdrukvergendeling -> schuifje op groen -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut of Na 30 minuten.

WhatsApp op iPhone
De app op een iPhone (Afbeelding: Allie/Unsplash)

#6 WhatsApp media uit je galerij

WhatsApp wordt overduidelijk niet alleen gebruikt om leuke berichten naar elkaar te sturen. Via de applicatie is het ook mogelijk om foto’s en video’s te sturen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn groepsgesprekken staan er vol mee. En daardoor de galerij van mijn smartphone ook. Althans, in het begin dan. Er is namelijk een instelling waardoor niet alle foto’s en video’s van WhatsApp niet direct meer opgeslagen worden. Het is mogelijk om alle media gewoon lekker in de app te laten en specifieke beelden zelf op te slaan.

Wie gebruik wil maken van de functionaliteit moet het volgende doen:

iOS | Instellingen -> Chats -> schakel Voeg toe aan filmrol uit
Android | Instellingen – Chats -> schakel Toon media in galerij uit

#7 Specifiek gesprek op stil

Er zijn van die groepsgesprekken waar je net met teveel mensen inzitten die je doodsmijten met berichten. Figuurlijk dan (zou niet eens weten hoe dit letterlijk kan eigenlijk). Maar als Whatsapp-gebruiker heb je de mogelijkheid om bepaalde gesprekken op stil te zetten. Je krijgt dan geen meldingen meer van dat gesprek. Hartstikke handig, maar je moet even weten waar je het zoeken moet.

In de instellingen kun je kiezen hoelang een gesprek gedempt moet worden en dat doe je als volgt:

iOS | Berichten -> open de chat -> tik persoon/onderwerp aan voor info -> druk op dempen -> selecteer hoelang je het gesprek wil dempen.
Android |Berichten -> Open gesprek -> Menu -> Dempen.

#8 WhatsApp dubbel zo veilig

Het is mogelijk om WhatsApp dubbel te beveiligen. Niet alleen door de vingerafdruk of gezichtsherkenning vergrendeling waar we het eerder in deze lijst over hadden. Maar ook door middel van de tweestapsverificatie. Wie de app wel eens van een oude smartphone naar een nieuwe smartphone heeft meegenomen, weet dat je een code krijgt om WhatsApp te activeren. Wanneer je ook nog eens een back-up gemaakt hebt, is het ook mogelijk om je oude gesprekken weer terug te halen. Maar wat nou als de telefoon, of het nummer, op een of andere manier in verkeerde handen valt. Is die ene beveiliging dan wel genoeg.

Nee, natuurlijk niet. Daarom heeft WhatsApp ook een oplossing in de vorm van die tweestapsverificatie. Het is een extra code die je in moet voeren, om weer bij je gesprekken te kunnen komen. Een code die je om de zoveel tijd in moet voeren.

Op deze manier stel je ’em in!

iOS / Android | Instellingen -> Account -> Verificatie in twee stappen -> Schakel in

Koppel een e-mailadres en maak een pincode aan. Je bent klaar om te gaan.

WhatsApp
Beetje rare plek om je telefoon te houden, mevrouw! (Afbeelding: Rachit Tank)

#9 Markeer als ongelezen

We zijn tegenwoordig allemaal druk, druk, druk. Het is dan meestal ook het antwoord dat mensen geven wanneer je vraagt hoe het met ze gaat. Uiteraard is er niets mis mee, maar in ons drukke bestaan kan het beantwoorden van een belangrijk bericht op WhatsApp er nog wel eens doorheen schieten. Daarom is het handig dat je bepaalde berichten als ongelezen kan markeren. Zo staat er wederom een blauw bolletje bij een gesprek en weet je dus dat je er nog iets mee moet doen. Zie het als een soort geheugensteuntje.

iOS | Berichten -> veeg van links naar rechts -> markeer als ongelezen.
Android | Gesprek lang ingedrukt houden -> Open menu -> markeer als ongelezen.

#10 Opgeruimd staat netjes!

Deze tip is voor het opgeruimde volk onder ons. Sommige mensen, zoals ondergetekende, vinden het heerlijk om alles zo strak mogelijk opgeruimd te hebben. Of het nu gaat om inboxen van e-mailadressen, de galerij van je telefoon of WhatsApp. Alleen waar je misschien het idee heb dat je bepaalde gesprekken volledig moet verwijderen, is dat zeker niet het geval. Sterker nog: er is een manier om de boel netjes op te ruimen, maar alsnog bij je berichten te komen.

Op WhatsApp is het mogelijk om gesprekken te archiveren en dat doe je als volgt:

iOS | Berichten -> swipe van rechts naar links op een gesprek -> Archiveren (ook mogelijk om alle gesprekken direct te archiveren).
Android |Berichten -> Hou gesprek lang ingedrukt -> druk op archiveren.

Meer WhatsApp

Wil je meer weten over WhatsApp? Dan zit je bij WANT helemaal goed. We houden je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen, komen met handige tips en delen verborgen features met je.

Meer lezen, check dan zeker onze toegewijde pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WhatsApp als een baas: 10 tips en tricks die je misschien nog niet kende
Sluiten