Mark Hofman
Mark Hofman Tech 9 jul 2019

De 5 grootste WhatsApp ergernissen (en zo fix je ze!)

WhatsApp is een fantastische applicatie waarmee je makkelijk in contact blijft met vrienden, familie en mensen die je stiekem niet wil spreken. Het is een gegeven waar veel mensen fan van lijken te zijn, want anno 2019 behoort de dienst nog altijd tot de populairste apps van de markt. Maar waar er veel gebruik is, zijn helaas ook veel ergernissen. We zetten de vijf grootste voor je op een rij en vertellen je ook direct hoe je er vanaf komt.

De 5 grootste ergernissen op WhatsApp

Want ergernissen op WhatsApp: die zijn er genoeg. Of het nu gaat om vrienden die zich niet kunnen gedragen in groepsgesprekken, willekeurige foto’s die spontaan in je galerij staan te dansen of data dat op lichtsnelheid je bundel uitvliegt: het kan voor flink wat nare emoties zorgen. Gelukkig is er voor (bijna) alles een oplossing te vinden en geldt dat ook voor deze specifieke gevallen. We zetten in deze lijst dus niet alleen de grootste irritaties voor je op een rij, maar vertellen er ook direct bij hoe je er vanaf komt.

Handig? We dachten het wel!

#1 Foto’s die automatisch opgeslagen worden in je galerij

Krijg jij ook altijd jeuk op plekken waar je het niet wil hebben wanneer je galerij volstaat met willekeurige foto’s? Het zou geen gekke reactie zijn, want het is wel degelijk irritant wanneer dit gebeurt. WhatsApp slaat de foto’s die je ontvangt direct op in de galerij van je telefoon. Niets mis mee wanneer je een leuk gesprek hebt met iemand die je goed ken. Wanneer je deze functie ook aan hebt staan in de groepsapp met je voetbalteam, dan wordt het overigens een ander verhaal.

Gelukkig is er een makkelijke manier om deze feature uit te zetten. Open in WhatsApp de Instellingen en ga vervolgens naar Chats. Daar zoek je naar de optie Media-instellingen en schakel je hem uit wanneer je deze gevonden hebt. WhatsApp zal dan alleen nog maar foto’s op je smartphone opslaan, wanneer jij dat zelf doet. Verder blijft alle meuk uit je galerij.

#2 Chaotische groepsgesprekken

Groepsgesprekken zijn een toffe toevoeging aan WhatsApp, maar zorgt onbedoeld voor de meeste frustratie van allemaal. Je vraagt je vrienden bijvoorbeeld een serieuze vraag en krijgt vervolgens een shitload aan domme kattenfilmpjes en gekke opmerkingen terug. Althans, zo werkt het negen van de tien keer. Alle berichten achter elkaar, veel gekke plaatjes en veel onzin: het zorgt ervoor dat mensen deze groepsgesprekken makkelijk als chaotisch kunnen ervaren. Simpelweg geen enkel probleem, maar wat nou als je een serieuze mededeling wil doen?

Dan is er voor jou een prachtige instelling die ervoor zorgt dat alleen jij als beheerder berichten kan versturen. Hoe doe je dat? Simpel! Tik in WhatsApp op de naam van je groepsgesprek en kies vervolgens voor de optie Groepsinstellingen. Vervolgens zie je twee opties: Groepsinformatie bewerken en Berichten verzenden. Je kiest voor de tweede optie en krijgt vervolgens twee nieuwe opties naar je hoofd geslingerd. Selecteer de optie Alleen Beheerders en je bent er. Alleen jij bent op dit moment in de positie om berichten te versturen.

WhatsApp ergernissen oplossingen

Uiteraard is deze optie wel gewoon terug te draaien.

#3 Geen WhatsApp voor iPad?!!

Wie thuis geregeld op de bank zit met een iPad in zijn handen, zal soms nog best wel eens de aanwezigheid van WhatsApp missen. Dat komt omdat er op dit moment ook nog helemaal geen versie van de dienst voor de tablet te vinden is in de App Store. En laten we eerlijk zijn: het grotere scherm is misschien net iets lekkerder dan het scherm van je smartphone (dat we anno 2019 overigens alles behalve klein kunnen noemen). Gebruikers van een Android-tablet kunnen er gewoon mee aan de slag, maar voor onze vrienden met een iPad is het iets lastiger. Maar lastig wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

WhatsApp is al tijden in de browser te gebruiken en dat geldt dus ook voor wanneer je dat met een iPad doet. Safari, Google Chrome of FireFox: ze zijn allemaal te gebruiken. Ga in je favoriete browser naar de url web.whatsapp.com. De kans dat je niet op de desktopversie, maar op de website van WhatsApp uitkomt is overigens best groot. Kies daarom in de rechterbovenhoek van je browser de optie Vraag om desktopsite. Als alles volgens plan verloopt opent de browser nu een andere site. Gebeurt dat niet, typ dan boven in het menu WhatsApp Web. Doet hij het vervolgens nog steeds niet? Leeg dan even je cache en wis je browser-geschiedenis. Probeer het vervolgens nog eens.

Als het goed is opent de website nu de juiste pagina. Pak je iPhone of Android smartphone erbij, scan de QR code (Opties -> WhatsApp Web) en klaar is kees. Je bent binnen en kunt aan de slag op je iPad!

WhatsApp ergernissen oplossingen

#4 Hoog dataverbruik

Kijk jij regelmatig een toffe serie op Netflix of luister je muziek op Spotify via 4G, dan zal je WhatsApp geen grote data-vreter vinden. Maar voor de mensen die beschikken over een beperkte bundel kan de applicatie wel zeker een flinke hap uit de bundel zijn. Tegenwoordig zijn er op heel wat openbare plakken gratis wifi, maar dat dekt niet ten alle tijden de lading. Wanneer je WhatsApp direct vanaf je bundel gebruikt, zal je merken dat het soms best nog wel eens verraderlijk veel data kan kosten. Zeker wanneer je gebruik maakt van een kleine bundel.

WhatsApp maakt het gelukkig wel mogelijk om te besparen op deze data. Dit doet de applicatie door video’s en foto’s niet meer automatisch te downloaden. Iets dat zeker in groepsgesprekken veel data gaat besparen. Ga op WhatsApp naar je Instellingen en kies daar voor de optie Data- en opslaggebruik. Hier kun je kiezen om audio, video en documenten niet meer op data te downloaden. Dit zorgt ervoor dat je alleen bij een actieve wi-fi verbindingen alles automatisch binnenhaalt.

Een goede oplossing wanneer je een beperkte databundel hebt, niet boeiend wanneer je een onbeperkte bundel hebt.

#5 Iedereen kan stiekem meelezen

Je hebt waarschijnlijk weinig te verbergen, maar het is alles behalve chill als mensen meelezen met je berichten. Nu is dit makkelijk te voorkomen wanneer je bezig bent met WhatsApp, maar kan het soms wel eens lastig worden wanneer je toestel op tafel ligt en jij weg bent. Wanneer er een bericht in je vergrendelscherm verschijnt, is direct te zien wat het bericht te melden heeft. Vervelend wanneer je moeder weer eens over de ongewassen onderbroeken in je slaapkamer begint of je vriendin iets tegen je zegt over afgelopen zaterdagavond. Je wilt simpelweg niet dat iedereen ten alle tijden mee kan lezen.

Gelukkig is het mogelijk om de inhoud van een melding te verbergen. Deze instelling is niet via WhatsApp in te stellen, maar wel via de instellingen van je smartphone. Echter werkt dit wel anders voor iOS dan voor Android, dus we zetten voor beide besturingssystemen de stappen voor je op een rij.

iOS apparaten

 • Instellingen
 • Berichtgeving
 • Scroll naar WhatsApp
 • Zoek naar Toon voorvertoning
 • Kies Nooit of Indien ontgrendeld

Android apparaten

 • Instellingen
 • Apps
 • WhatsApp
 • Meldingen
 • Chats -> Groepsberichten/Berichten
 • Klik een van de twee aan en zoek de functie Vergendelscherm
 • Selecteer daar of hier de inhoud van het bericht getoond mag worden of niet.

Voila!

WhatsApp ergernissen oplossingen

WhatsApp ergernissen gefixt!

Naar ons idee zijn op deze manier de vijf grootste WhatsApp ergernissen opgelost, maar daar kan jij uiteraard anders over denken. Zit jou grootste ergernis niet tussen de lijst, stuur ons dan gerust een mailtje via [email protected] Laat weten wat je grootste ergernis is en wellicht pakken we een verzameling van ergernissen en proberen we hier ook een oplossing voor te vinden.

Weet je wat overigens ook irritant is? Een Android smartphone die veel en veel te langzaam is! Maar gelukkig hebben we daar ook een oplossing voor gevonden en deze oplossing is hier te vinden.

Reageer op artikel:
De 5 grootste WhatsApp ergernissen (en zo fix je ze!)
Sluiten