Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 1 nov 2018

Dus toch: Facebook onthult officieel advertenties in WhatsApp

Toen vier jaar geleden WhatsApp door Facebook werd overgenomen, regende het kritiek. Privacywaakhonden voelden de bui al hangen. Facebook CEO Mark Zuckerberg beloofde toen plechtig om de twee diensten zoveel mogelijk gescheiden te houden. Vier jaar lang waren er dan ook geen advertenties, geen reclame.

Facebook bevestigt: WhatsApp krijgt reclames

Dat was vooral achteraf gezien een flinke meevaller, Facebook kennende. Toen Brian Acton, medeoprichter van WhatsApp, in september het sociale netwerk verliet, werd het duidelijk dat het tij zou gaan keren.

Hij onthulde dat Mark Zuckerberg al plannen had om geld te verdienen met WhatsApp voor de overname compleet was. Na de speculatie die daarop volgde is die gevreesde toekomst opeens zeer dichtbij.

Chris Daniels, Vice President van WhatsApp, heeft bevestigd dat er binnenkort advertenties naar de app komen. Zoals verwacht gaat het voorlopig gelukkig enkel om advertenties in het Status-tabblad.

?Check ook: Zeven onbekende WhatsApp functies die je moet kennen

Daarin kunnen bedrijven gebruikers gaan bereiken in de chat-app. De advertenties op die plek moeten als de “primaire manier om geld te verdienen” gaan dienen voor Facebook. Althans, om geld te verdienen met de chat-app.

Dat kan een zeer lucratieve stap gaan worden. Volgens Facebook zelf heeft WhatsApp namelijk meer dan 450 miljoen dagelijkse actieve gebruikers. Het sociale netwerk zal nog steeds niet direct data verzamelen van de app, in tegenstelling tot op Facebook zelf. Het bedrijf benadrukt dat chatgesprekken versleuteld zullen blijven.

Dat neemt echter niet weg dat Facebook in theorie telefoonnummers met Facebookprofielen kan gaan koppelen, om zo gerichte reclame uit te serveren in WhatsApp. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de advertenties zullen verschijnen. Naar verwachting komen ze eerst naar iOS, en pas later naar Android.

Facebook

Reageer op artikel:
Dus toch: Facebook onthult officieel advertenties in WhatsApp
Sluiten