Helemaal nieuw op WhatsApp? Alles wat je moet weten over het platform!

Dat WhatsApp een ontzettend populaire applicatie is, hoeven we jou niet meer te vertellen. Facebook, eigenaar van WhatsApp, kondigde dit jaar nog aan dat het platform inmiddels beschikt over 2 miljard actieve gebruikers. Een aantal dat maar blijft groeien.

Het betekent dus dat er nog steeds mensen zijn die nieuw zijn op WhatsApp en geen idee hebben waar ze aan beginnen. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: welkom bij de club! In dit artikel leg ik je met alle liefde uit wat WhatsApp is, wat je er mee kan en hoe je er mee om moet gaan!

Dit is alles wat je moet weten over WhatsApp.

Wat is WhatsApp precies?

Het kan zijn dat je helemaal bij de basis wil beginnen. Wat is dat WhatsApp nu precies waar iedereen het over heeft?

WhatsApp is een platform, die op je telefoon te bereiken is, waarmee jij in contact komt met vrienden en familie. De applicatie is een beetje een combinatie tussen een berichtendienst, social media en je telefoon. Het is mogelijk om mensen te bellen, een bericht te sturen of om met meerdere mensen tegelijkertijd in gesprek te zijn. Iets dat dankzij de end-to-end encryptie ook nog eens veilig gebeurt. Daar later meer over.

Je hoeft niet te betalen voor WhatsApp, want het maakt gebruik van je internetverbinding. De applicatie gaat dus pas geld kosten, wanneer jij zonder wifi gebruik maakt van de app. Dan wordt het gebruik ervan van je databundel afgeschreven.

Whatsapp chatberichten misinformatie
WhatsApp op je smartphone. (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

Berichten sturen op WhatsApp

WhatsApp is van oorsprong een berichten-applicatie. Het betekent dat de gehele app om dat doel heen gebouwd is.

Onder het tabje Chats is het mogelijk om te praten met mensen uit je contactenlijst. Hier ontvang je ook de berichten van de mensen die ze sturen. Het is mogelijk om met een persoon tegelijkertijd te praten, maar het is ook mogelijk om met meerdere mensen in een gesprek te zitten. Dat worden groepsgesprekken genoemd en die kan je zelf aanmaken.

Het is overigens niet alleen mogelijk om tekst naar mensen te sturen. Je kan ook een GIFje, Emoji, foto of video iemand zijn kant op blazen. Je gesprek kan dus zo gek worden als je dat zelf wil.

WhatsApp op je pc

Wist je trouwens dat je WhatsApp ook op je computer kan gebruiken? Je moet hiervoor uiteraard wel een smartphone hebben die verbonden is met WhatsApp. Als dat het geval is kan je naar deze website van de applicatie en scan je een QR code met je telefoon. Je chats staan vanaf dat moment ook op je computer en het is dus mogelijk om gewoon met mensen in contact te blijven.

Hou er alleen wel rekening mee dat je smartphone wel in de buurt moet zijn met een werkende internetverbinding.

WhatsApp Web
Web-variant van de app (Screenshot: WANT)

Gratis (Video)Bellen

Zoals ik kort aankaartte aan het begin van dit artikel, is het ook mogelijk om te bellen via WhatsApp. En dat kost je dus helemaal niets, buiten internetverbruik. Let wel even op of jij nog genoeg data hebt wanneer je niet via Wi-Fi belt.

Wanneer dat allemaal geen probleem is, kan jij dus al je contacten op WhatsApp geheel gratis bellen. Gewoon via het internet dus. Dat geldt overigens niet alleen voor het traditionele bellen, maar ook voor het videobellen. Dat kan sinds kort met acht personen tegelijkertijd. Gezellig wanneer je allemaal ver van huis bent, maar toch even met elkaar wil zijn.

Aanpassen naar eigen wens

WhatsApp wordt zonder twijfel je nieuwe dagelijkse bezigheid. Er gaat straks geen dag voorbij dat jij deze applicatie niet gebruikt. Althans, die kans is wel heel erg groot. Het is wat dat betreft best wel lekker dat jij dus gewoon de boel kan instellen naar eigen wens.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om WhatsApp te voorzien van je eigen achtergrond. Wanneer jij dus met iemand aan het praten bent, kan je tegen je eigen wallpaper aankijken. Maar misschien staan de meldingen je wel niet aan. Heb je behoefte aan een andere geluidje, moet Karel een ander piepje hebben dan Kees of moet een bepaald persoon sowieso lekker stil blijven: dan is dat allemaal in te stellen.

WhatsApp werkt nu eenmaal zoals Facebook wil dat het werkt, maar ook jij kan wat veranderen aan de app.

WhatsApp videobellen
Videobellen (Afbeelding: Dollar Gill)

Privacy op WhatsApp

“Hoe zit het dan eigenlijk met mijn privacy?” Best wel een goede vraag, want privacy is online ontzettend belangrijk. Het is goed om te weten dat een gesprek op WhatsApp voorzien is van een end-to-end encryptie, waardoor alles gewoon tussen jou en de persoon met wie je praat blijft. Simpel gezegd: er zit een slot op het gesprek en alleen de mensen die het voeren hebben de sleutel.

Vervolgens is het ook mogelijk om bepaalde zaken te verbergen. Wil jij niet dat iedereen jouw profielfoto ziet of mogen mensen niet weten dat jij al een bericht hebt gelezen? Dan is dat allemaal in te stellen via de Privacy-instellingen op WhatsApp.

Handige Tips & Tricks!

Nu leggen we je in dit artikel de standaard werking van WhatsApp uit, maar er is nog heel veel meer te ontdekken. Zo kan je er bijvoorbeeld alles aan doen om je veiligheid online, op WhatsApp, zo goed mogelijk te houden. Lees daarvoor dit artikel.

Misschien ben jij wel opzoek naar de grootste verbogen functionaliteiten of wil je simpelweg weten hoe je het meeste uit je chats haalt. Kortom: we hebben een flinke lading aan artikelen voor je, waardoor jij WhatsApp in no-time onder de knie hebt.

Check dus zeker even ons overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Helemaal nieuw op WhatsApp? Alles wat je moet weten over het platform!
Sluiten