Geen zin meer in WhatsApp? Deze 3 alternatieven zijn het proberen waard

WhatsApp is in ons leven haast niet meer weg te denken. Bijkletsen en discussiëren met onze sociale omgeving gaat juist in deze tijd vooral via onze smartphone. Toch is ook deze app niet ideaal. Zo bestaan er zorgen over de veiligheid van de app en of je privacy er wel op orde is. Daarom hier 3 gratis alternatieven van WhatsApp die het proberen waard zijn.

Telegram

Telegram is een gratis cross-platform berichtendienst die je net zoals WhatsApp zowel op je computer als op je telefoon kan gebruiken. Handig aan Telegram is dat je geen simkaart nodig hebt om een account mee aan te maken. Daardoor is de app op meerdere telefoons tegelijk te gebruiken, in tegenstelling tot WhatsApp.

De app van oprichter Pavel Durov zet ook nadrukkelijk in op privacy en biedt end-to-end encryptie aan. Zo kan alleen jij en de ontvanger het bericht lezen en niet bijvoorbeeld een geheime dienst. De app zou zo goed zijn beveiligd dat het (deels) verboden is in landen als China, Iran en Rusland. Dat is opvallend, omdat WhatsApp bijvoorbeeld wel te gebruiken is in bijvoorbeeld Rusland. Durov heeft daardoor zelfs zijn thuisland moeten ontvluchten, daar het hoofdkwartier van Telegram nu in Berlijn is gevestigd. Leuk aan de app is het daarnaast dat het toevoegen van stickerbundels makkelijk gaat, mits je ze niet zelf gemaakt hebt.

Facebook Ray-Ban AR-Bril
Mark Zuckerberg is eigenaar van zowel WhatsApp als Facebook Messenger (Afbeelding: Amy Osborne/AFP)

Facebook Messenger

Deze dienst, die onderdeel is van het welbekende sociale medium, wordt veel in landen als Australië gebruikt. Handig aan Facebook Messenger is dat je, net zoals bij Telegram, geen simkaart nodig hebt om in te kunnen loggen.

Aan de andere kant zijn de verschillen tussen Facebook Messenger en WhatsApp op het gebied van privacy minimaal. Beide communicatiediensten vallen immers onder het eigendom van Mark Zuckerberg. Wat Facebook Messenger onderscheidt van WhatsApp, is dat je bepaalde contacten kan benoemen tot favoriete contacten. Toch heeft Facebook Messenger over het algemeen minder mogelijkheden dan WhatsApp. Aan de andere kant gebruiken waarschijnlijk meer mensen deze toepassing dan bijvoorbeeld Telegram.

Signal alternatief WhatsApp
Berichtendienst Signal in beeld (Afbeelding: Signal)

Signal

Ga je voor maximale privacy, dan is Signal naast Telegram zeker het overwegen waard. Het programma van deze dienst is open-source, waardoor de app transparanter is dan zowel WhatsApp als Telegram en Facebook Messenger. De app is daarnaast niet alleen beveiligd tegen hogere machten door end-to-end encryptie, maar ook tegen nieuwsgierige aagjes in je eigen omgeving. Je kan namelijk met de app een code instellen zodat echt alleen jij bepaalde gesprekken kan inzien.

Een nadeel dat je het meeste bij Signal maar ook bij andere diensten terugziet, is dat het verlaten van WhatsApp ook iets vraagt van jouw sociale netwerk. Jij moet namelijk in jouw overstap ook anderen te zien overtuigen om mee te gaan naar een nieuwe communicatiedienst. Een betrouwbare app met privacy in hoog vaandel is immers nutteloos als je met niemand kan praten. Om echt over te stappen is dus een flink staaltje overtuigingstechniek noodzakelijk.

Mocht je toch blijven steken bij WhatsApp, dan zijn deze 10 onbekende features handig in gebruik. Welke berichtendienst ga jij gebruiken?

Reageer op artikel:
Geen zin meer in WhatsApp? Deze 3 alternatieven zijn het proberen waard
Sluiten