Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 januari 2019

WhatsApp voert nieuwe beperking nu bij alle gebruikers in

Fake news is een hot topic, eigenlijk al jaren lang. Facebook zegt er alles aan te doen om het verspreiden van nepnieuws tegen te gaan. De volgende belangrijke stap wordt gezet op WhatsApp.

WhatsApp vs. fake news

De chat-app wist eind vorig jaar de troon te bestijgen als ‘s werelds meest populaire mobiele app. Gebruikers kunnen zo makkelijk berichten, video’s en documenten doorsturen dat WhatsApp een zeer effectief middel is om fake news mee te verspreiden.

Tot nu. Althans, dat is het idee van een nieuwe verandering die de ontwikkelaars achter de app hebben doorgevoerd. Eind vorig jaar begon de chat-app enkele ‘beperkingen’ te testen in India en Indonesië. Zo wilde het bedrijf het ‘gevoel van intimiteit’ terugbrengen.

Nieuwe beperking

Een van die limieten wordt vanaf nu direct wereldwijd doorgevoerd. WhatsApp heeft namelijk eerder vandaag in Indonesië bekend gemaakt dat elke gebruiker vanaf nu berichten naar maximaal vijf chats mag doorsturen. Je kunt dus niet meer in een klap je Sinterklaasgedicht doorsturen naar je hele contactenlijst.

Het bedrijf verklaart tegenover de BBC dat diezelfde maatregel in India het aantal doorgestuurde berichten (en daarmee fake news) drastisch heeft verminderd. WhatApp heeft “zorgvuldig naar de optie gekeken om de limiet wereldwijd in te stellen.”

Daarbij werden de voordelen gewogen tegen de nadelen. Oftewel, de beperking voor de gebruikers die met een goede reden een bericht naar meer mensen willen doorsturen. Dan is het balen, maar over het algemeen lijkt het een slimme move.

De context van deze tests is namelijk behoorlijk serieus: in India werd de mogelijkheid om berichten door te sturen in de media gelinkt aan het zorgwekkende aantal mob-incidenten dat in 2017 en 2018 plaats vond, met verschillende doden en vele gewonden als gevolg. De duidelijke oorzaak? De snelle distributie van nepinformatie.

Uiteindelijk ondersteunt de chat-app nog steeds groepchats met maximaal 256 deelnemers. Voor nu is deze beperking echter een mooie stap in de goede richting.

Reageer op artikel:
WhatsApp voert nieuwe beperking nu bij alle gebruikers in
Sluiten