Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 11 apr 2019

WhatsApp brengt langverwachte functie eindelijk naar Nederland

We wachten nog steeds op Apple Pay in Nederland. Dat blijft voorlopig een toekomstdroom, maar gelukkig hebben we Facebook ook nog. Binnenkort komt de betaalfunctie van WhatsApp hoogstwaarschijnlijk ook naar Nederland!

Betalen in Nederland met WhatsApp: het kan!

Daarmee kunnen Nederlanders afrekenen bij bedrijven die WhatsApp Business gebruiken. Dat is de zakelijke versie van de chat-app, die onlangs werd uitgerold in Europa. Ergens in de komende weken komt Nederland aan de beurt. Daarmee heeft de applicatie geen advertenties nodig om toch een stevig verdienmodel neer te zetten. Bedrijven betalen namelijk fors om zichzelf zakelijk middels WhatsApp Business te vertegenwoordigen binnen de app.

Het betalen werkt middels een QR-code, die gekoppeld wordt aan het account van het bedrijf. Klanten kunnen die code scannen en vervolgens direct via de chat-app betalen. Het ideale daarin is dat je geen persoonsgegevens of contactgegevens met Facebook hoeft te delen. In die zin blijf je anoniem.

Het geld dat je overmaakt wordt vervolgens op het WhatsApp-account van het bedrijf opgeslagen. Het bedrijf in kwestie kan vervolgens het bedrag overboeken naar een ‘echte’ rekening. Daarbij komen ongetwijfeld transactiekosten kijken, opnieuw een kans voor Facebook om flink te innen. Wat die transactiekosten gaan bedragen, is nog niet bekend.

WhatsApp

WhatsApp was onlangs al middels een enquête de interesse van Nederlandse bedrijven aan het polsen. Het betalen gaat alleen werken als zowel het account van de klant als het bedrijf afkomstig zijn uit hetzelfde land. Je kunt er dus (voorlopig) niet internationaal mee betalen.

WhatsApp Business is sowieso meer gericht op kleinere ondernemers. Denk dus niet aan grote webshops, maar aan kleine of middelgrote bedrijven. Lokale ondernemingen bijvoorbeeld. Zij kunnen een bedrijfsprofiel aanmaken, openingstijden toevoegen en zelfs automatische antwoorden instellen.

Alle Android-gebruikers kunnen al met de zakelijke variant aan de slag en de iPhone volgt volgens de dienst binnen enkele weken.

One More Thing

Reageer op artikel:
WhatsApp brengt langverwachte functie eindelijk naar Nederland
Sluiten