WhatsApp: deze nieuwe gevaarlijke code wist mogelijk al je gesprekken

WhatsApp is met meer dan 2 miljard gebruikers een van de grootste apps van de markt. Iets dat ervoor zorgt dat het niet altijd koek en ei is. Naast het feit dat mensen het platform gebruiken om gebruikers op te lichten, gaat er nu ook een gevaarlijke code rond.

Het gaat om een speciaal gecodeerd bericht die ervoor zorgt dat je WhatsApp crasht. Simpelweg opnieuw opstarten zit er niet bij, wat betekent dat gebruikers de app moeten fixen. En wanneer je dat doet kan je zomaar al je gesprekken kwijtraken.

WhatsApp gesprekken kwijt dankzij nieuwe code

Er gaat een nieuwe groep zogeheten tekstbommen en crash codes rond, dat is ontdekt door de mensen van WABetaInfo. De codes kunnen ervoor zorgen dat de app, zowel op Android als op iOS, kan crashen. Zoals gezegd gaat het om special gecodeerde berichten. Deze berichten zit vol met bijzondere tekens, waardoor WhatsApp moeite heeft om deze te verwerken. Het heeft zelfs dusdanig veel moeite, dat de app volledig crasht. Naast het feit dat het versturen van berichten de crash kan veroorzaken, kunnen ook vCards (Virtual Contact Cards) ervoor zorgen dat je app crasht. Dat zijn de kaartjes die je krijgt wanneer iemand een contact deelt op WhatsApp.

De codes en berichten zijn afkomstig van allerlei fora, maar vinden ze hun oorsprong in Brazilië. Mocht je zo’n code tegenkomen, laat dan duidelijk zijn dat je hem niet gebruikt. Niet naar je vrienden, familie of collega’s. Zelfs niet als grapje. De oplossing is niet te vinden in een simpele herstart. WhatsApp moet verwijderd worden van de telefoon en weer helemaal opnieuw geïnstalleerd worden. Resultaat: jij bent al je WhatsApp-gesprekken kwijt.

Bescherm jezelf!

Gelukkig is het mogelijk om jezelf een beetje te beschermen tegen dit soort dingen. Bijvoorbeeld door regelmatig een backup te maken. Dat is zonder twijfel een van de belangrijkste dingen om te doen voor iedereen die zijn gesprekken niet kwijt wil raken. Ga naar de instellingen, naar de Chats-sectie en kies vervolgens voor reservekopie maken. Je kan op deze pagina ook kiezen om de kopie automatisch te laten maken. Je kiest voor maandelijks, wekelijks of dagelijks.

Het tweede dat je kan doen is jezelf beschermen tegen groepsgesprekken. De kans dat iemand, die je niet persé heel goed kent, dit bericht in een groepsgesprek gooit is best groot. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat niet iedereen je zomaar toe kan voegen op WhatsApp. Dit doe je door naar Privacy te gaan in je instellingen. Kies vervolgens voor Groepen en zorg ervoor dat alleen je contacten jou toe kunnen voegen.

Tegenover TechRadar laat een woordvoerder van Facebook, het moederbedrijf van WhatsApp, weten dat de situatie bekend is. “WhatsApp heeft een patch naar buiten gebracht en deze wordt op dit moment uitgerold.”

Reageer op artikel:
WhatsApp: deze nieuwe gevaarlijke code wist mogelijk al je gesprekken
Sluiten