Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 7 mei 2018

Pas op: speciale truc doet WhatsApp en smartphones crashen

De afgelopen jaren doken er geregeld vreemde emoji en tekens op, waarmee je een iPhone kon laten crashen. Afgelopen februari was het opnieuw raak. Alle iPhones crashten na het ontvangen van een obscuur Indisch karakter. Nu kunnen we weer een nieuw geval aan het rijtje toevoegen, dit keer op Android smartphones.

Sneaky bericht doet WhatsApp en Android smartphones crashen

Vreemd genoeg gaat het dit keer niet om obscure karakters die je nog nooit hebt gezien. Vrij simpele tekstberichten kunnen WhatsApp of zelfs je complete toestel laten crashen. De berichten bevatten verbogen symbooltjes. Wanneer de gebruiker erop klikt, worden de symbooltjes uitgevouwen.

WhatsApp kan dat op de een of andere manier niet aan, en crasht meteen. Met een beetje pech begint ook je toestel zelf te rebooten. Een voorbeeld is de tekst “This is very interesting,” en vervolgens een emoji. Daartussen staan de verborgen tekens.

Het tweede voorbeeld vertelt je zelfs wat er gebeurt, en daagt gebruikers uit: “If you touch this black dot then your WhatsApp will hang.” Een vinger-emoji wijst naar een zwarte stip. En tja, dan kan bijna niemand het laten om er toch op te tikken.

WhatsApp android smartphones

Maar wat staat er dan als verborgen teken? Tussen de emoji staat een speciaal karakter: “&rlm:” In het Nederlands (en het Engels) lezen we van links naar rechts. In bijvoorbeeld het Hebreeuws, is het andersom. “&rlm:” vertelt het systeem dat het volgende woord van leesrichting verandert. Daarom is het ook onzichtbaar: het is niet bestemd voor de gebruiker zelf.

WhatsApp android smartphones WhatsApp android smartphones

Handig, al zal je het in Nederland waarschijnlijk nooit nodig hebben. De berichten die WhatsApp doen laten crashen, misbruiken dat teken echter. Tientallen malen staat het onzichtbare teken op een rijtje. WhatsApp blijft de instructies volgen, tot de app het niet meer kan bolwerken. Het resultaat? Een crashende app en/of smartphone.

De oplossing? Geduld hebben, en vooral niet op dat soort uitdagende berichten tikken. Met een beetje geluk is de bug al verholpen wanneer je dit artikel leest. WhatsApp is normaliter vrij snel in het korte metten maken met dit soort problemen.

Hoe langer het immers blijft werken, hoe meer mensen het doorsturen. Al snel verspreidt het als een lopend vuurtje. Ken je trouwens deze zeven superhandige hacks en tips op WhatsApp? ?

 

Reageer op artikel:
Pas op: speciale truc doet WhatsApp en smartphones crashen
Sluiten