Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 15 jun 2020

WhatsApp start met digitale betalingen op haar eigen app

WhatsApp gaat beginnen met het uitvoeren van digitale betalingen via de berichtenapp. Hiervoor gebruikt het Facebook Pay.

Betalen via WhatsApp kennen we al langer in Nederland. Je krijgt een Tikkie of betaalverzoek via de dienst dat je vervolgens naar de website van je bank leidt. Het betalen in Whatsapp zelf, zonder doorgeleid te worden, is nieuw.

In Brazilië betalen met WhatsApp

In Brazilië is de dienst gestart met het aanbieden van betalingen. Daarvoor moeten gebruikers een bankpas of creditcard koppelen aan hun Whatsapp-account. De transacties zelf worden beveiligd door een vingerafdruk of een pincode bestaand uit zes getallen. WhatsApp werkt samen in het land met de Braziliaanse betalingsverwerker Cielo en accepteert kaarten van verschillende banken uit dat land.

WhatsApp testte het systeem al eerder in India. Het was dus eigenlijk de verwachting dat de dienst daar dan ook zou beginnen. Moederbedrijf Facebook liep daar echter tegen moeilijkheden aan.

Later uitrollen naar de rest van de wereld

Brazilië is volgens het bedrijf slechts het begin voor het betalen via de berichtendienst. Later moet de dienst overal beschikbaar worden in alle diensten van Facebook. “We kijken ernaar uit om in de toekomst iedereen deze mogelijkheid aan te bieden,” zegt het bedrijf in een blog. Het grootste voordeel voor gebruikers is dat ze niet de chat uithoeven om een betaling te doen aan een lokaal bedrijf. Vooral in Brazilië is dat interessant omdat er alleen daar al 10 miljoen microbedrijfjes zijn.

Het betalen via de berichtendienst kost klanten niet. Bedrijven moeten echter transactiekosten betalen aan Facebook. Dat systeem is vergelijkbaar met creditcardbetalingen.

Whatsapp betalen
Zo gaat het betalen met WhatsApp eruitzien. (Afbeelding: WhatsApp)
Reageer op artikel:
WhatsApp start met digitale betalingen op haar eigen app
Sluiten