Strijd tegen fake news: WhatsApp beperkt doorstuurfunctie verder

Het internet heeft ervoor gezorgd dat het veel makkelijk is geworden om in contact te komen en blijven met mensen over de hele wereld. Helaas kan de technologie met hetzelfde gemak gebruikt worden om fake news binnen een mum van tijd massaal te verspreiden. En niet alleen is nepnieuws vervelend, maar het kan zelfs gevaarlijke gevolgen hebben. Daarom zijn verschillende platformen bezig met maatregelen om het verspreiden van de valse berichten tegen te gaan. Bij WhatsApp resulteert dat in een verdere beperking op naar hoeveel mensen je een bericht mag doorsturen.

Extra beperkingen in India

Volgens WhatsApp zou India het land zijn waar er meer berichten worden doorgestuurd dan in welk ander land dan ook. Helaas had dit onlangs erg verstrekkende gevolgen. Doorgestuurde berichten riepen mensen namelijk op tot het opsporen van een pedofiel, wat verschillende lynchpartijen tot gevolg had. Daarom lijkt WhatsApp de beperking op de doorstuurfunctie in India nog extra in te perken. Voorheen kon je als gebruiker berichten naar maximaal 250 contacten of groepen doorsturen. Tegenwoordig is het aantal contacten teruggebracht naar vijf in India. Ook is het icoontje om even snel een foto of video naar iemand door te sturen niet meer zichtbaar.

nepnieuws

Doorstuurfunctie Whatsapp ook bij ons aangepakt

In de rest van de wereld mogen we naar wat meer dan vijf contacten een bericht doorsturen, maar ligt het aantal toch ook een stuk onder de 250. We mogen berichten namelijk nog maar doorsturen naar 20 verschillende contacten of groepen. Een behoorlijke beperking dus. Eerder is Whatsapp ook al bezig geweest met het aanpakken van doorgestuurde berichten. Zo verscheen er een tijdje geleden een label bij het doorgestuurde bericht, zodat mensen precies weten dat het geen persoonlijk bericht is en dat het bericht waarschijnlijk naar meerdere mensen is verstuurd.

Als gevolg van de toestanden in India lijkt WhatsApp drastisch bezig te zijn met het tweaken van de app. Daarnaast blijven ze ook bezig met wat minder serieuze nieuwe functies. zoals lollige stickers om je contacten af en toe aan het lachen te maken.

One More Thing

Reageer op artikel:
Strijd tegen fake news: WhatsApp beperkt doorstuurfunctie verder
Sluiten