WhatsApp-fraude: 3 tips om je ertegen te wapenen

Fraude via WhatsApp: je denkt misschien dat jou het niet zal overkomen, maar inmiddels gebeurt het meer dan 700 keer per week. Oplichters vieren hoogtij en daarom kan het geen kwaad je ertegen te beschermen.

Wij zijn opzoek gegaan naar drie tips die je zo min mogelijk kwetsbaar maken tegen deze praktijken. Prettig is het dat de tips weinig inspanning vereisen en tegelijk je veiligheid echt vergroot.

WhatsApp-Dark-Mode-iPhone-16x9
WhatsApp in het donker (Afbeelding: WhatsApp en Pexels, montage: WANT)

Scherm je sociale media af

De fraudeurs doen meestal grondig vooronderzoek voordat ze aan de slag gaan. Aan de basis staat jouw Facebookprofiel of Instagram account. Met behulp daarvan komen ze te weten met wie je omgaat, hoe je vader of dochter heet en op welke manier ze om geld kunnen vragen. Als jouw persoonlijke informatie dus niet te vinden is op internet, maak je het oplichters direct een stuk lastiger.

Natuurlijk is het goed om jouw eigen gegevens af te dekken, maar het helpt ook als jouw sociale omgeving dat doet. Natuurlijk kan je dat niet eisen van je collega. Toch kan je er wel samen als familie voor zorgen dat er van jullie gegevens zo min mogelijk misbruik wordt gemaakt. Zo voorkom je op deze manier dat bijvoorbeeld je oma slachtoffer wordt van fraude.

Apple iPhone 11 Dark Mode iOS 13
Jouw Instagram-account is waardevol voor de oplichter (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Herken fraude op WhatsApp

Hoewel oplichting via WhatsApp steeds geraffineerder wordt, is het te herkennen aan veelvoorkomende kenmerken. Zo vraagt de fraudeur, die zich voordoet als een goede vriend of familielid, om snel geld over te maken. Er is namelijk sprake van een noodsituatie, terwijl je zogenaamde zoon of zus niet bij zijn of haar eigen geld kan.

De ene oplichter is daarnaast de andere niet. Zo doet de oplichter 1 net alsof hij iemand uit je sociale omgeving is die van provider is overgestapt. Tegelijkertijd kan oplichter 2 er daadwerkelijk in zijn geslaagd het WhatsApp account van een naaste te hacken. Verifieer daarom altijd op een andere manier dan WhatsApp of het echt die persoon is die om geld vraagt.

Google Assistant Whatsapp
Whatsapp op Samsung-device (Afbeelding: Christian Wiediger)

Beveilig jouw WhatsApp

Een oplichter komt natuurlijk het meest geloofwaardig over als hij jouw WhatsApp account weet binnen te dringen. Om daarin te slagen, heeft hij jouw verificatiecode nodig. Door tweestapsverificatie in te schakelen maak je het de oplichter een stuk lastiger jouw account over te nemen.

Verificatie in twee stappen schakel je in met Android door vanuit het thuisscherm van WhatsApp rechtsboven in op de 3 verticale puntjes te drukken. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’ en daarna voor ‘Account’. Klik vervolgens op ‘Verificatie in twee stappen’ en daarna op ‘Inschakelen’. Dan wordt je gevraagd een 6-cijferige PIN in te voeren, die de hacker nodig zal hebben jouw account binnen te dringen.

Verificatie in twee stappen schakel je in met iOS door vanuit het thuisscherm op ‘Instellingen’ te drukken aan de onderkant van je scherm. Kies voor ‘Account’ en daarna voor ‘Verificatie in twee stappen’. Druk vervolgens op ‘Inschakelen’ en voer een 6-cijferige PIN in.

WhatsApp chatberichten beveiligde chatberichten
Het WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

Belangrijk voor beide besturingssystemen is het om de code te onthouden, aangezien je die nodig hebt bij het overstappen naar een nieuwe telefoon. Daarom vraagt WhatsApp aan het einde van de verificatie ook om je e-mailadres, voor het geval dat je de code vergeet.

Heb je de tips opgevolgd? Deel dan het artikel met mensen die je goed kent. Zo voorkom je dat oplichters via hun WhatsApp-accounts aan jou om geld vragen.

Reageer op artikel:
WhatsApp-fraude: 3 tips om je ertegen te wapenen
Sluiten