David van Benthem
David van Benthem Apps 27 mei 2020

Fraude op WhatsApp: forse toename in oplichtingspraktijken

Het begint met een vreemd appje van je broer of dochter: de persoon in kwestie kan niet meer bij zijn geld en heeft plotseling geld nodig. Zo maken oplichters via WhatsApp grote sommen geld van je afhandig.

De Fraudehelpdesk meldt dat deze vorm van oplichting fors is toegenomen in de afgelopen maanden. Zo kwamen er in april bijna 15000 fraudemeldingen binnen, waar dat er een paar maanden geleden minder dan 7000 waren. Daarbij gaat het niet alleen om WhatsApp-fraude, maar ook om oplichtingsmailtjes en spooknota’s van de Belastingdienst.

Opvallende toename bij WhatsApp

Toch is de toename bij WhatsApp-fraude het grootst. “De aanvallen op dat platform worden steeds beter, waardoor mensen er sneller intrappen,” aldus Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk.

Ook speelt mee dat er in deze tijden meer geappt wordt en zo via de digitale weg gaat. De Fraudehelpdesk stelt tevens dat mensen in deze onzekere tijden sneller slachtoffer worden van zulke praktijken.

Een oplichter doet zich op WhatsApp voor als een bekende. Hij doet meestal vooraf goed vooronderzoek, door te kijken met wie jij bevriend bent en wie je familie is. Door te doen alsof er sprake is van een noodsituatie proberen de oplichters snel aan geld te komen.

WhatsApp chatberichten beveiligde chatberichten
WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

Berichten van bekenden

Het komt zelfs voor dat WhatsApp accounts gekaapt worden. Zelfs als je dus berichten krijgt van een bekend nummer, is het oppassen geblazen.

Ze doen dat door de activatiecodes te ontfutselen. Door tweestapsauthenticatie voorkom je dat oplichters zo in je account kunnen komen. Daarmee moet je een extra code invoeren vanuit je oude telefoon.

Daarnaast helpt het om beveiligingsmeldingen bij WhatsApp in te schakelen. Zo krijg je een melding wanneer contacten een nieuw telefoonnummer hebben. Krijg jij van je zus berichten van een nieuw nummer, terwijl je over deze verandering geen melding hebt ontvangen? Dan weet je dat er sprake is van vuil spel. Het is duidelijk dat het oppassen geblazen is tegen oplichters in deze tijden.

Ben je benieuwd naar 10 tips voor WhatsApp? Lees dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Fraude op WhatsApp: forse toename in oplichtingspraktijken
Sluiten