Sam Dille
Sam Dille Digital 20 dec 2020

Herken en voorkom WhatsApp fraude met deze simpele tips

Je hebt waarschijnlijk vast wel eens gehoord van WhatsApp fraude. Het is een veel voorkomende diep trieste manier om geld af te troggelen via WhatsApp. Gelukkig zijn er een aantal signalen waaraan je een listig appje kunt herkennen.

WhatsApp fraude zorgt gemiddeld per slachtoffer voor duizend euro verlies. Criminelen doen zich voor als bekenden en vragen om een zogenaamd ‘belangrijke reden’ voor geld. Fraude via WhatsApp is dit jaar een van de meest groeiende vormen van oplichting met al meer dan 6.000 gevallen in de eerste helft van 2020. Hoogste tijd dus om wat meer te leren over deze verschrikkelijke manier van afzetten.

Zo herken je in no-time WhatsApp fraude

Let extra goed op als een appje een van de volgende kenmerken bevat:

 • Iemand die je kent stuurt een appje met een onbekend nummer. De profielfoto klopt en de persoon die je appt zegt dat hij of zij een nieuw nummer heeft.
 • Je krijgt de vraag om een rekening voor te schieten.
 • Degene die je het verzoek doet, heeft haast en moet het geld snel hebben.
 • De bekende wil niet op een andere manier, zoals bellen of skypen, communiceren. Er wordt als smoes gebruikt dat de telefoon stuk is.
 • Als je toch de persoon in kwestie aan de telefoon krijgt hoor je vaak een kort fragment waarna de verbinding meteen verbroken wordt. Dit zijn meestal geluidsfragmenten die oplichters van social media hebben gehaald.

Zo zorg je ervoor dat je niet in de val trapt

Als je te maken hebt met een gevaarlijk appje houd dit dan goed in je achterhoofd:

 • Maak nooit geld over.
 • Is de persoon niet direct telefonisch bereikbaar? Geen geld overmaken.
 • Bespreek WhatsApp fraude binnen het gezin. Spreek goed af dat je alleen na te bellen geld over mag maken naar een ander.
 • Probeer mee te spelen totdat de fraudeur een betaallink naar je doorstuurt. Maak van deze link een screenshot en stuur hem door naar de politie.

Ben je toch slachtoffer geworden van WhatsApp fraude? doen dan dit

Het is natuurlijk niet raar dat je toch in die val trapt. Zorg er dan voor dat je dit doet:

 • Beveilig je WhatsApp-account met tweestapsverificatie.
 • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Dit kan bij zowel een poging tot fraude als een geslaagde oplichting.
 • Maak snel screenshots van rekeningnummers of betaallinkjes. Dit is het enige bewijs dat je hebt, dus ga hier heel zorgvuldig mee om.
 • Neem contact op heb je bank, voor een eventuele vergoeding.

WhatsApp-account hacken

Een andere vorm van WhatsApp fraude die ook veel voorkomt is het hacken van WhatsApp accounts. Criminelen proberen dan een WhatsApp account over te nemen, zodat ze nog realistischere appjes kunnen sturen naar potentiële slachtoffers.

De criminelen proberen in te loggen op je WhatsApp-profiel door eerst een verificatiecode aan te vragen. Deze code gaan ze vervolgens aan je vragen door middel van een smoes, bijvoorbeeld dat ie per ongeluk naar jou is gestuurd. Dan doen ze zich bijvoorbeeld voor al verkoper van Marktplaats. Ook kunnen ze de code naar je voicemail sturen. Dit doen ze, omdat voicemails vaak niet beveiligd zijn. Zo kunnen de hackers makkelijk meeluisteren.

Wat te doen als je WhatsApp account gehackt is?

Heeft een hacker je WhatsApp-account overgenomen? Doe dan dit om je account terug te krijgen. Log in op WhatsApp met je telefoonnummer en verifieer je account met een 6-cijferige code. Zodra je goed geverifieerd bent, wordt de gebruiker die je account gestolen heeft, automatisch uitgelogd en heb je weer beschikking tot je eigen account.

Ben je vrij van fraude? Check dan deze nieuwe WhatsApp features

Nu je WhatsApp-account weer helemaal fraude-vrij is, zit je vast wel te wachten op een leuke nieuwe functionaliteit. Lees hier alles over een van de beste nieuwe updates van de applicatie.

Reageer op artikel:
Herken en voorkom WhatsApp fraude met deze simpele tips
Sluiten