Mark Hofman
Mark Hofman Digital 26 mrt 2020

Pas op voor WhatsApp Gold: geen premium features, maar flinke lading malware

Op verschillende social media netwerken duikt WhatsApp Gold op. Het gaat om een premium versie van de chat-app, dat gebruikers een hoop nieuwe en exclusive functionaliteiten biedt. De werkelijkheid? Je zit in no-time met een flinke lading aan malware op je apparaat.

De advertenties van WhatsApp Gold doen voor alsof veel bekende mensen gebruik maken van de app. En ook jij zou ermee aan de slag kunnen gaan. Is dat eens even boffen! Alleen is het wel een beetje jammer dat je vervolgens een link toegestuurd krijgt die niets anders dan meuk op je apparaat zet.

WhatsApp Gold niet echt

Het is niet de eerste keer dat WhatsApp Gold opduikt op social media. Eerder werden al meldingen gedaan van de neppe premium-variant van de chat-app. Het lijkt er alleen sterk op dat de scam opnieuw het daglicht gevonden heeft. Net als een handjevol andere meuk overigens.

Zo gaan ook berichten rond van een video op WhatsApp die je “niet moet kijken”. Wie op de link klikt, en de video bekijkt, zou vervolgens met een kapotte telefoon zitten. Want deze gaat kapot op het moment dat je het filmpje bekijkt. In werkelijkheid haalt de persoon in kwestie gewoon een lading malware binnen.

Het zijn berichten die niet alleen voor een hoop problemen zorgen, maar die ook nog eens makkelijk gedeeld worden. Een geintje uithalen met je vrienden is hartstikke leuk, maar dit levert nu eenmaal een hoop gezeik op. Zelfs als jij dat niet zou willen.

Social media gebruik stijgt fors

Het gebruik van social media ligt normaal gesproken al erg ook. Door het coronavirus, en alle maatregelen die daarmee gepaard gaan, ligt dat gebruik nog veel hoger. En dat is dan ook de reden dat oplichterijen, zoals bovenstaande, op dit moment juist meer opduiken.

Facebook, dat eigenaar is van WhatsApp, laat bijvoorbeeld weten heel veel moeite te hebben met de explosief stijgende vraag op zijn diensten. Facebook, Instagram en WhatsApp worden fors meer gebruikt. Zo liet het bedrijf al weten:

“Op plekken die het hardst geraakt zijn door het virus, zien we een verdubbeling van spraak- en video-oproepen op WhatsApp en Messenger.”

WhatsApp helpt je met controleren van berichten

Op dit moment probeert WhatsApp zijn dienst een stukje veiliger te maken. Het is namelijk bezig met het testen van een fact-checking tool. Hiermee kan jij als gebruiker online zoeken naar meer informatie en context over berichten die je ontvangt.

Meer lezen over wat WhatsApp in deze van plan is? Lees hier dan ons uitgebreide artikel erover.

Reageer op artikel:
Pas op voor WhatsApp Gold: geen premium features, maar flinke lading malware
Sluiten