Pas op: WhatsApp backups op Google Drive niet geheel versleuteld

Eerder deze maand liet WhatsApp gebruikers weten dat ze vanaf 12 november ongelimiteerd hun WhatsApp backups met berichten, video’s en foto’s kunnen opslaan in de Google Drive. Eerder kon je natuurlijk al je backups bij Google opslaan, maar daar zat een opslag limiet aan. Goed nieuws dus, hoewel er wel nu toch wel een addertje onder het gras blijkt te zitten. Het blijkt namelijk dat je berichten en mediabestanden geen end-to-end encryptie krijgen.

End-to-end encryptie

En end-to-end encryptie is juist waar WhatsApp zo trots op is en wat ervoor zorgt dat je berichten in principe niet onderschept en gelezen kunnen worden door derden. Alleen jij en je chatpartner kunnen de berichten lezen en zelfs WhatsApp zou niet stiekem mee kunnen genieten. Dat voordeel zou dus helemaal wegvallen op het moment dat je gebruik zou maken van de mogelijkheid om backups op Google’s servers op te slaan.

WhatsApp

Google heeft zelf sleutel

WhatsApp is begonnen met het waarschuwen van gebruikers over het ontbreken van de encryptie op Google Drive. Uiteraard worden je bestanden door Google wel versleuteld op de servers, maar Google heeft zelf wel de sleutel om deze bestanden in te kunnen zien en volgens de Economic Times zouden ze dit kunnen gebruiken om bijvoorbeeld informatie door te spelen aan wetshandhavende autoriteiten. De Economic times heeft het hier echter wel over Amerikaanse autoriteiten en mogelijk zit het in Nederland anders.

Oude WhatsApp backups automatisch verwijderd

Als je al Whatsapp backups op Google’s cloud dienst hebt staan, moet je wel oppassen dat je deze niet kwijtraakt. Google liet eerder al weten dat backups die meer dan een jaar niet meer zijn geupdate, automatisch verwijderd zullen worden op 12 november. Dan zou je dus je berichten, video’s en foto’s op de Drive kwijt zijn. Om een nieuwe backup te maken kun je in WhatsApp gaan naar Settings > Chats > Chat backup. Maar bedenk je wel dat je niet per se je bestanden op Google Drive hoeft op te slaan en dat deze dus niet versleuteld zijn met end-to-end encryptie.

Overigens hoeven iOS gebruikers zich geen zorgen te maken over het verdwijnen van backups. Facebook heeft namelijk een deal met Apple en al je bestanden zouden veilig opgeslagen worden in op je iCloud. Waar we waarschijnlijk helaas allemaal last van gaan krijgen zijn reclames in WhatsApp. Facebook zou al plannen hebben om vanaf 2019 subtiel reclames aan whatsApp toe te voegen, hoewel de meeste gebruikers toch liever een klein bedrag zouden betalen om dit te voorkomen.

PhoneArena

Reageer op artikel:
Pas op: WhatsApp backups op Google Drive niet geheel versleuteld
Sluiten