Met deze 9 tips wordt je niet meer (minder) gek van je WhatsApp groepen

Als je met een hele groep wilt chatten, kan dat makkelijk met een WhatsApp groepschat. Het enige nadeel daaraan is dat het al gauw een bende kan worden, waardoor je geen idee meer hebt waar het allemaal over gaat. Gelukkig kun je van alles doen om het toch geordend te houden. Met deze negen tips zorg je ervoor dat je geen hoofdpijn meer krijgt van je groepsgesprekken.

Groep altijd bovenaan

Net zoals bij Lord of the Rings, is er ook bij je WhatsApp groepen doorgaans één groep die de belangrijkste is van allemaal. Het zou dan handig zijn als je die altijd snel weer wist te vinden. Gelukkig kan dat ook door de groep bovenaan je lijst met gesprekken vast te zetten. Als je een Android toestel hebt, druk je lang op de naam van de groep en kies je voor het pinpictogram. Op een iPhone sleep je de groep naar rechts en ga je daarna voor het pinpictogram.

groep mobiele apparaten

Chatten niet voor iedereen

Ondanks het feit dat je die belangrijke groep nu altijd snel kunt vinden, kan het alsnog chaos worden door iedereen die maar irrelevante berichten blijft sturen. Dit kun je een halt toeroepen door ervoor te zorgen dat alleen de “belangrijke” mensen berichten mogen sturen, de beheerders dus. Om te zorgen dat alleen de beheerders kunnen chatten, ga je in de groepschat naar Groepsinfo en vervolgens kies je voor Groepsinstellingen > Berichten verzenden. Daar kies je voor Alleen “Alleen beheerders”.

Mensen citeren

Mocht je toch genadig zijn en iedereen een kans willen geven om zijn zegje te doen in de chat, kun je het toch wat overzichtelijker maken door citaten te gebruiken. Dan weet iedereen tenminste waar er antwoord op wordt gegeven. Om een bericht te citeren op een Android toestel, druk je er lang op en kies je vervolgens voor “beantwoorden”. Op de iPhone swipe je het bericht naar rechts om hetzelfde te doen.

Bericht gelezen?

Als je een bericht hebt verstuurd in de groepschat, wil je natuurlijk dat die ook gelezen wordt. Om te checken wie het bericht al heeft gelezen houdt je op je Android toestel het bericht lang ingedrukt en kies je voor info. Daar kun je zien aan wie het bericht is geleverd en wie het wanneer heeft gelezen. Op de iPhone swipe je het bericht naar links en kies je vervolgens voor info.

Iedereen persoonlijk berichten

Soms komt het voor dat je voor een wat meer persoonlijke touch wilt gaan en iedereen in de groep privé een bericht wilt sturen. Soms reageren mensen daar eerder op dan wanneer je bijvoorbeeld iets in de groep vraagt. Je hebt echter helemaal geen zin om hetzelfde bericht bij iedereen apart te plakken en dat hoeft gelukkig ook niet. In de linkerbovenhoek van je WhatsApp chats venster is er namelijk een verzendlijst. Al je hierop tapt kun je een nieuwe lijst met contactpersonen maken, waar je je privé bericht naar toe wilt sturen.

Privébericht vanuit groep

Als je maar naar één persoon uit de groep een privé bericht wilt sturen, kan dat vanuit de groepschat. Het kan zijn dat iemand iets vraagt en dat je de vraag even snel privé wilt beantwoorden. Houd het bericht van de persoon lang ingedrukt en kies voor “bericht (naam persoon)”. Dit opent en chatscherm met de desbetreffende persoon, zodat je je berichtje kunt sturen.

WhatsApp chat

Geen mobiele data meer snoepen

Er zijn altijd wel een paar mensen die het niet kunnen laten om veel te veel filmpjes en foto’s te delen in de groepsapp. Als dat allemaal via je mobiele data wordt gedownload, is je bundel helaas binnen te kortste keren op (tenzij je natuurlijk ongelimiteerde data hebt). Gelukkig kun je ervoor zorgen dat mediabestanden alleen via wifi worden gedownload. Op je iPhone ga je hiervoor naar instellingen > gegevens- en opslag gebruik en kun je daar ervoor kiezen dat bestanden alleen via wifi worden gedownload. Op je Android toestel ga je naar Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik > Gebruik van mobiele data. Hier kun je kiezen voor WhatsApp.

Groepen met eigen geluidjes

Als je even bezig bent, wil je niet gestoord worden door allerlei berichten. Soms kan het zijn dat je bijvoorbeeld alleen de berichten van die belangrijke groep wilt bekijken en de rest even wilt negeren. Je kunt dan die groep een speciaal geluidje geven, zodat je precies weet wanneer er een belangrijk bericht is. Ga hiervoor naar de Groepsinfo en selecteer  “aangepaste meldingen”. Vervolgens kies je een niet al te vervelende ringtone en klaar is kees.

Nu even niet WhatsApp

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je juist door niemand in een groep gestoord wilt worden en je je even met andere dingen wilt bezighouden. Om ervoor te zorgen dat je niet overspoeld wordt door allerlei notificaties, kun je de groep even het zwijgen opleggen. Hiervoor ga je naar de Groepsinfo en kun je ervoor kiezen om acht uur, een week of zelfs een jaar geen notificaties te krijgen van berichten uit de groep.

shhh

Gelukkig zijn er dus allerlei manieren om je WhatsApp groepschats toch nog wat overzichtelijk te houden. Whatsapp is constant bezig met het proberen te verbeteren van de features en met het toevoegen van nieuwe. Zo kunnen we binnenkort ook eindelijk aan de slag met stickers.

 

Manners

Reageer op artikel:
Met deze 9 tips wordt je niet meer (minder) gek van je WhatsApp groepen
Sluiten