Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 16 mei 2018

WhatsApp rolt flinke en langverwachte update uit voor groepen

We schrijven hier vaak over nieuwe updates van WhatsApp. Bijna iedereen besteedt namelijk dagelijks flink wat tijd in de chat-app. Door de bèta-versie van de app in de gaten te houden, ontdek je al snel wat de toekomstplannen van Facebook zijn. Dit keer blijft het echter niet bij experimenten en bèta’s.

WhatsApp introduceert features voor groepen

WhatsApp heeft gisteravond namelijk een flinke update ontvangen, zowel op iOS als op Android. We nemen alle veranderingen met je door. De meeste aanpassingen zijn gefocust op hoe groepchats werken. Admins kunnen vanaf nu duidelijker het doel van een groepchat aangeven.

WhatsApp groepen update features

Dat gebeurt middels een speciaal veld waarin een beschrijving van de groep kan worden gezet. Daarin kunnen admins het doel, de richtlijnen en de onderwerpen van de chat in kwestie kwijt. Wanneer een nieuw iemand lid wordt van de groepchat, dan zal diegene vervolgens automatisch die beschrijving te zien krijgen.

WhatsApp groepen update features

Reuzehandig, gezien er maximaal 256 deelnemers in een chat kunnen zitten. Al snel wordt het dus een chaotisch zooitje. WhatsApp hoopt daar verbeteringen in door te voeren door admins iets meer controle over het gesprek te geven. Een gesprek dat ontzettend snel gevoerd wordt, vooral in grotere groepchats.

Voor je het weet heb je weer tientallen berichten gemist. Lang niet altijd heb je de tijd om ze alsnog terug te lezen. Vanaf nu helpt WhatsApp je gelukkig een handje. Maak kennis met een nieuwe feature genaamd Catch Up. Het gaat om een snelle samenvatting van alle berichten die aan jou gericht waren, in de tijd dat je niet online was. Dan gaat het dus puur om directe mentions.

De context van deze update is urgenter dan we in Nederland wellicht beseffen.

Catch Up wordt aangegeven met het @-teken, rechtsonder op je scherm. Daarnaast kunnen de oprichters van WhatsApp-groepen niet langer uit hun eigen groep verwijderd worden. Ze zijn er dus verplicht vanaf het begin tot het bittere einde bij.

Admins krijgen vanaf nu ook de optie om precies te bepalen welke leden wel, en welke niet het icoon en de beschrijving van de chat mogen aanpassen. Voorheen kon men niet subtiel dat onderscheid aanbrengen. Ook wordt de lijst met leden van een groep nu makkelijker doorzoekbaar.

WhatsApp groepen update features

Allemaal welkome nieuwe features dus. De context van deze update is urgenter dan we in Nederland wellicht beseffen. De afgelopen weken kwam WhatsApp regelmatig op een negatieve wijze in het nieuws in India. Daar zijn 250 miljoen WhatsApp-gebruikers actief.

Politieke context

Voor de Indiase verkiezingen van deze week, werden tienduizenden groepen ingezet om kiezers te beïnvloeden. Dat ging gepaard met een hoop nepnieuws en propaganda. De chat-app detecteerde bovendien pogingen om het aanmaken van WhatsApp-groepen te automatiseren.

Wanneer men daarin slaagde, werden de nietsvermoedende leden vervolgens gespamd met propaganda. Een flink aantal groepen werden door WhatsApp neergehaald, en het bedrijf beloofde in een statement rap nieuwe features uit te gaan rollen om dit soort scenario’s in de toekomst te voorkomen.

Deze update is al een grote stap in die richting. Nu admins meer controle hebben over hun groepen, is het makkelijker om alles in goede banen te leiden. Ook in Nederland, zonder urgente en politieke context.

?Lees ook: Zeven onbekende WhatsApp functies die je moet kennen

 

Reageer op artikel:
WhatsApp rolt flinke en langverwachte update uit voor groepen
Sluiten