WhatsApp klaagt Israëlisch bedrijf aan om hack op 1400 vooraanstaande figuren

Ten minste honderd journalisten, mensenrechtactivisten en politieke figuren zijn het slachtoffer geworden van een hack-aanval via WhatsApp. Dit meldt Reuters op basis van anonieme bronnen.

De aanval vond al eerder dit jaar plaats en richtte zich op publieke figuren uit meer dan twintig verschillende landen. WhatsApp heeft inmiddels een bericht gestuurd naar gebruikers waarvan ze weten dat die gedupeerd zijn.

WhatsApp klaagt Israëlische bedrijf NSO aan

De hack was mogelijk door een serieuze kwetsbaarheid in WhatsApp. Daardoor kon spyware worden geïnstalleerd op de smartphones van de gedupeerden. Onder de gedupeerden waren onder andere journalisten, politieke figuren, activisten en advocaten.

De app klaagde dinsdag het Israëlische bedrijf NSO aan. Dit is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de spyware die in het voorjaar via WhatsApp naar ongeveer 1400 mensen is verstuurd. Uit de aanklacht die de app heeft ingediend tegen NSO blijkt dat de malware werd ingezet in Bahrein, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast vermeldt Reuters dat de software ook is ingezet in de VS, India en Pakistan.

WhatsApp chatberichten
WhatsApp logo (Bron: Ritchie B. Tongo/EPA)

Doel van de aanval onduidelijk

Het is nog onduidelijk voor welk doel de NSO-spyware is gebruikt. Formeel gezien mag spionagesoftware namelijk alleen worden gebruikt in de strijd tegen terrorisme. Maar aan de doelwitten te zien lijkt het er op dat de malware in dit geval niet is gebruikt voor dat doeleinde.

Daarnaast is het nog niet duidelijk wie de malware heeft gebruikt om deze 1400 doelwitten uit twintig verschillende landen te bespioneren. NSO stelt wel dat het alleen spyware verkoopt aan overheden. Het bedrijft zegt daar niet over uit te kunnen wijden.

Google Assistant Whatsapp
Whatsapp op Samsung-device (Bron: Christian Wiediger)

Volgens wetenschappers wordt de malware die het Israëlische bedrijf maakt niet alleen gebruikt om terrorisme te bestrijden. Volgens hen wordt het gebruikt voor veel verschillende doeleinden, bijvoorbeeld ook om demonstranten in de gaten te houden in landen waar een autoritair bewind heerst.

De doelwitten van de hack zijn op de hoogte gesteld door WhatsApp. Ook WhatsApp laat geen verdere informatie los over de identiteit van de klanden van NSO, die uiteindelijk deze doelwitten kiezen.

Reageer op artikel:
WhatsApp klaagt Israëlisch bedrijf aan om hack op 1400 vooraanstaande figuren
Sluiten