WhatsApp en Instagram afsplitsen zo goed als onmogelijk, aldus Facebook

Facebook heeft laten weten dat het zo goed als onmogelijk is WhatsApp en Instagram af te splitsen, mocht dat een keer opgedragen worden door de overheid. Niet alleen zou dat miljarden dollars kosten, ook de veiligheid van gebruikers komt dan in het geding. Dat staat in een onlangs gepubliceerd document van het moederbedrijf.

Sinds de overname van zowel Instagram als WhatsApp, is Facebook langzaamaan begonnen en doorgegaan met het integreren van de drie platformen. Niet alleen in het kader van overkoepelende functionaliteiten, maar ook vanwege de onderhoudskosten, natuurlijk. Wanneer er vanuit de overheid het bevel komt om beide platformen wederom op eigen benen te laten staan, dan zou dat slechts uitpakken voor de veiligheid van de gebruikers, evenals de portemonnee van Facebook. Zo’n project zou namelijk miljarden dollars kosten, aangezien alle drie de platformen dan weer individueel onderhouden moeten worden.

WhatsApp chatberichten beveiligde chatberichten
Het WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

WhatsApp en Instagram loskoppelen zit er niet in

Die boodschappen staan vermeld in een document van veertien pagina’s, dat opgesteld is door de juridische afdeling van Facebook. Dit document is alvast opgesteld als verdediging tegen de dreiging van eventuele overheidsplannen die kunnen stellen dat WhatsApp en / of Instagram afgesplitst moeten worden. Dat document is dan weer ingezien door de Wall Street Journal, die er een artikel aan gewijd heeft.

Bovendien, zo stelt Facebook, zou zo’n besluit simpelweg indruisen tegen het recht. Toen beide platformen overgenomen werden, respectievelijk in 2014 en 2012, had de Federal Trade Commission in de Verenigde Staten geen bezwaren tegen die overnamen.

Daarmee is de kous helaas nog niet af. De FTC zou namelijk al ruim een jaar bezig zijn met een mededingingsonderzoek naar het sociale medium. Het onderzoek moet uitwijzen of Facebook de concurrentie beperkt met zijn aandeel op de markt voor sociale platformen. Eerder kwam al naar buiten dat de FTC dit doet voor onder meer Facebook, Google, Amazon en Apple, maar in dat onderzoek gaat het voornamelijk om kleinere overnamen.

Wall Street Journal

Reageer op artikel:
WhatsApp en Instagram afsplitsen zo goed als onmogelijk, aldus Facebook
Sluiten