Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 maart 2019

WhatsApp medeoprichter: ‘Verwijder je Facebook-account!’

Brian Action, medeoprichter van WhatsApp, is ontzettend rijk geworden door Facebook. Het sociale netwerk heeft in 2014 voor een recordbedrag de chat-app overgenomen. Miljarden dollars.

Verwijder Facebook?

Dat betekent echter niet dat hij fan is van Facebook. Verre van zelfs. In 2017 verliet hij het bedrijf na onenigheden over onderwerpen als privacy en hoe het bedrijf geld moet verdienen aan zijn gebruikers.

Sindsdien heeft hij zich openbaar zeer kritisch geuit over de plannen van Mark Zuckerberg en Co. Sterker nog, na het Cambridge Analytica schandaal drong hij er zelfs op aan dat iedereen zijn Facebook-account verwijderde.

Nu is het weer raak. Althans, vorige week. Toen was hij een gastspreker bij een vak van Stanford University. Hij vertelde daar over zijn beslissing om WhatsApp aan Facebook te gebruiken.

Het gaat om het vak Computer Science 181, en hij gaf de les samen met een andere voormalig medewerker van Facebook, Ellora Israni. Acton uitte opnieuw felle kritiek op hoe Facebook geld verdienen belangrijker vindt dan de privacy van gebruikers.

Sterker nog, volgens hem moeten de studenten hun accounts verwijderen. Daarbij merkte de miljardair op hoe Google en Apple moeite hebben met het modereren van hun content: “Deze bedrijven zijn niet geschikt om deze beslissingen te maken. En toch geven we ze de macht. Dat is nog het ergste. We kopen hun producten. We geven ons op voor hun websites. Het is tijd om Facebook te verwijderen, toch?”

Stukje bewustzijn

Het is maar de vraag of Acton een stukje bewustzijn kan creëren bij de gebruikers van Facebook, maar zijn punt is zeker valide. De meeste gebruikers beseffen simpelweg niet wat ze opofferen door gebruik te maken van dergelijke sociale netwerken.

Ondertussen is er licht aan het einde van de tunnel, nu Mark Zuckerberg de koers van Facebook totaal gaat wijzigen. Plottwist! Hier lees je precies wat die koerswijziging inhoudt.

?Check dit: Facebook in problemen: man achter succes stapt op

Buzzfeed News

Reageer op artikel:
WhatsApp medeoprichter: ‘Verwijder je Facebook-account!’
Sluiten