WhatsApp: nog eens 5 features die jij misschien gemist hebt

Een van de meest gebruikte apps in Nederland, door zowel jong als oud, is WhatsApp. De app biedt een laagdrempelige manier om in contact te blijven met familie en vrienden over de hele wereld. WhatsApp heeft veel functies en krijgt regelmatig een update waarin nieuwe functies worden uitgerold.

Het uitrollen van nieuwe functies gebeurt in zo’n rap tempo dat het niet gek is als er dit jaar een aantal aan je voorbij zijn gegaan. Sommige van die functies zijn goed verstopt en niet zo opvallend. Dat je ze hebt gemist is niet erg. Hieronder vind je namelijk een vijftal relatief nieuwe functies voor WhatsApp op Android die je misschien nog niet kende.

1. Verberg foto’s en video’s uit groepsgesprekken uit je galerij

In sommige groepschats vliegen de foto’s en video’s je om de oren. Als je die media (automatisch) download komt het automatisch in de galerij van je smartphone terecht. Als je de foto’s en video’s wel wilt downloaden, maar ze niet tussen je eigen fotocollectie wil hebben staan, dan kun je dit instellen in de instellingen van de groepschat.

Ga daarvoor naar de desbetreffende chat in WhatsApp, klik op de naam van de chat, en selecteer ‘Media visibility‘. Selecteer vervolgens ‘No‘ om media van deze chat te verbergen in je galerij. Let op: media uit deze chat die al in je galerij stond wordt daar niet uit verwijderd.

Google Assistant Whatsapp
Whatsapp op Samsung-device (Afbeelding: Christian Wiediger)

2. WhatsApp Story: zorg dat sommige contacten je stories niet zien

Stories op Instagram zijn razend populair, maar door sommigen van ons wordt de Story-functie van WhatsApp ook hier en daar gebruikt. In je contactenlijst in WhatsApp staan misschien een aantal personen waarvan je liever niet hebt dat ze je stories zien. Dit los je op door je stories af te schermen van die desbetreffende contacten.

Ga hiervoor naar de instellingen op WhatsApp >> ‘Account’ >> ‘Privacy’ >> selecteer ‘Status’ >> klik op ‘My contacts except’. Hier kun je specifieke contacten selecteren waarvan je niet wilt dat ze je WhatsApp stories zien.

3. Lees een bericht zonder dat de zender blauwe vinkjes ziet

Toen de blauwe vinkjes een paar jaar geleden hun intrede maakten op WhatsApp was niet iedereen over deze functie te spreken. Ze verraden namelijk veel over je activiteit op de app. Maar dat hoeft niet. Je kunt namelijk nog steeds gewoon een bericht lezen zonder dat de afzender dit weet. Ga hiervoor naar de instellingen van de app >> schakel ‘Read receipts’ uit.

Let wel op: als je deze functie uitschakelt dan zie je ook niet meer wanneer ontvangers van jouw berichten deze hebben gelezen. Deze functie is misschien niet super nieuw, maar wel super handig.

Whatsapp chatberichten misinformatie
WhatsApp op je smartphone. (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

4. Verwijder een verzonden bericht op WhatsApp

WhatsApp heeft een functie geïntroduceerd die al jaren lang werd aangevraagd: het verwijderen van een verzonden bericht. Dit doe je door iets langer op het verzonden bericht te klikken en vervolgens op het prullenbak-icoontje te klikken. Die verschijnt bovenin het chat-scherm. Een verzonden bericht wordt alleen echt verwijderd als je dit doet binnen 13 uur, 8 minuten en 16 seconden na het verzenden van het bericht.

5. Gebruik de in-app browser

In de laatste maanden is in de Beta-versie van WhatsApp op Android een in-app browser gespot. Heb je geen idee waar we het over hebben? Dan heb jij deze functie vast nog niet tot je beschikking. Maar daar komt wellicht in de komende maanden verandering in.

Als je een link opent die iemand je in een chat stuurt dan wordt die in de toekomst wellicht geopend in de in-app browser. Daarmee wil de app het openen van links veiliger maken en onveilige webpagina’s detecteren en weren. Zo kan de app op langere termijn gebruikers waarschuwen als ze een ‘gevaarlijke’ link proberen te openen.

Benieuwd naar meer verborgen en onopvallende nieuwe functies van WhatsApp? Bekijk ze hier.

Reageer op artikel:
WhatsApp: nog eens 5 features die jij misschien gemist hebt
Sluiten