Reclames in WhatsApp? Gebruikers betalen liever

Als je al wat jaren WhatsApp gebruikt, weet je dat de app vroeger een betaalde dienst was. Na het eerste jaar moest je 89 cent per jaar afstaan om de app te blijven gebruiken. Na de overname door Facebook werd het een gratis app. Dat betekent dat WhatsApp Facebook op het moment bijna niks oplevert. Uiteraard zal dat niet eeuwig zo blijven en Facebook heeft inderdaad al plannen om de app te voorzien van advertenties. Het merendeel van de gebruikers zou echter liever weer een klein jaarlijks bedrag betalen.

Liever betalen dan advertenties

De bedoeling is dat er binnenkort subtiel reclames gaan verschijnen in het status-tabblad. Maar iedereen weet dat het daar doorgaans niet bij blijft en dat er na een tijdje altijd steeds meer advertenties beginnen te verschijnen. Uit een poll van Onemorething.nl blijkt dat de meeste gebruikers veel liever een klein bedrag betalen als ze in ruil daarvoor niet worden lastig gevallen door advertenties.

man smartphone

Meeste gebruikers willen jaarlijks betalen

In de poll werden 3.766 stemmen uitgebracht. Maar liefst 89 procent van de deelnemers gaf aan liever te betalen dan advertenties in de app te krijgen. 57 procent betaalt liever een klein bedrag per jaar en 32 procent van de deelnemers zou het liefst een klein maandelijks bedrag betalen.

One More Thing Poll WhatsApp

Abonnement niet lucratief genoeg

Hoewel gebruikers duidelijk bereid zijn om te betalen, is het toch niet waarschijnlijk dat Facebook zal afzien van zijn advertentie-plan. Het hele Facebook verdienmodel is namelijk gebaseerd op advertenties en daar verdienen ze ook behoorlijk wat geld aan. Op het moment ligt de winst van Facebook rond de 5,1 miljard dollar per kwartaal.

Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat dit neerkomt op 5,89 dollar per gebruiker per kwartaal. Als ze hetzelfde willen verdienen aan WhatsApp gebruikers, zou de prijs van de app neerkomen op zo’n 1,99 euro per maand en dat zal zelfs voor welwillende gebruikers waarschijnlijk toch wat te duur zijn voor een chat app.

Vanaf 2019 advertenties in WhatsApp

Het ziet er dus naar uit dat we helaas toch met advertenties te maken zullen krijgen. Vanaf 2019 zou het zover moeten zijn en kun je advertenties in de app verwachten. Aan de andere kant moet Facebook toch ook wel geld verdienen aan de app. Behoorlijk wat mensen zijn constant bezig met het verbeteren van Whatsapp en de laatste tijd zijn er best wat handige functies bij gekomen. Sinds vorige maand kun je bijvoorbeeld ook videogesprekken voeren met meerdere mensen.

One More Thing

Reageer op artikel:
Reclames in WhatsApp? Gebruikers betalen liever
Sluiten