WhatsApp alternatieven Signal en Telegram: welke van de twee moet je hebben?

Apps Mark Hofman 9 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Steeds meer mensen besluiten om WhatsApp in te ruilen voor diensten als Signal of Telegram. Dat heeft alles te maken met de nieuwe gebruiksvoorwaarden van de dienst, waardoor er een nauwere samenwerking komt met Facebook. Iets waar de gemiddelde gebruiker duidelijk niet op zit te wachten.

Toch horen we de laatste tijd heel veel vragen en willen mensen voornamelijk weten wat nu precies het beste alternatief is. In dit artikel geven we je een antwoord op de vraag.

Wat is het probleem met WhatsApp?

Er zijn de laatste tijd veel mensen die WhatsApp achter zich laten liggen en overstappen op een ander platform. Maar waarom doen deze mensen dat eigenlijk?

Om het verhaal goed te kunnen begrijpen moeten we terug naar 2014. Dat was het jaar waarin Facebook het immens populaire WhatsApp overnam. Voor het bedrijf achter de applicatie op financieel gebied heel erg fijn, maar voor de gebruikers leverde dit best wel wat zorgen op. Facebook staat namelijk niet erg goed bekend als het op gebruiksgegevens aankomt. Het bedrijft verzamelt namelijk ontzettend veel gegevens van zijn gebruikers en verkocht deze in het verleden ook (illegaal) aan bedrijven als Cambridge Analytica. Toch werd er destijds de belofte gedaan dat dezelfde mensen het bedrijf achter WhatsApp bleven runnen en dat er op gebied van privacy weinig zou veranderen.

Die belofte staat tot op heden nog steeds, maar dat zal later dit jaar veranderen. Onlangs kregen gebruikers de vraag om akkoord te gaan met de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. Het kwam er praktisch gezien op neer dat gebruikers toestemming moesten geven aan WhatsApp om meer gegevens te delen met Facebook. Gezien dat bedrijf er alles behalve goed opstaat op dat gebied zorgt dit dus wederom voor zorgen. Voor veel mensen reden genoeg om over te stappen naar een alternatief.

De meeste mensen stappen in de afgelopen maand over naar twee verschillende platformen: Telegram en Signal. Maar welke is nu geschikt voor jou?

Telegram WhatsApp Facebook
De apps van WhatsApp, Facebook en Telegram. (Afbeelding: ANP XTRA / Lex van Lieshout)

Telegram: rijk in functionaliteiten, minder goed in privacy

In 2013 verscheen cloud-based instant messaging app, zoals het platform met een duur woord heet, uit handen van de Russische broers Pavel en Nikolai Durov. De app wordt onderhouden vanuit uit hoofdkantoor in Dubai en heeft sinds zijn begindagen al een grote groep fanatieke gebruikers. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat Telegram op de markt verscheen als de veiligere tegenhanger van WhatsApp. De functionaliteit die voor de meeste populariteit wist te zorgen was de Secret Chat optie. Hiermee was het mogelijk om, volledig van de radar, een gesprek te kunnen voeren met andere gebruikers. Daarnaast was dit dé plek voor twijfelende WhatsApp-gebruikers toen Facebook het bedrijf achter het platform overnam in 2014.

In 2021 is de situatie praktisch gezien hetzelfde gebleven. Wanneer je WhatsApp verlaat zul jij je snel thuis voelen op Telegram. Niet alleen qua functionaliteiten, maar ook qua ontwerp komen de twee platformen sterk overeen. Je hebt de mogelijkheid om groepsgesprekken te starten, stickers te gebruiken enzovoorts. Het feit dat Telegram op het eerste oog ook nog eens veliger lijkt is wat dat betreft ook hartstikke fijn. Maar is dat in de praktijk eigenlijk wel waar?

We hebben bij WANT onlangs onderzoek gedaan naar de veiligheid van Telegram. Het is een lang verhaal, maar het komt er praktisch gezien op neer dat Telegram helemaal niet zoveel verschilt van WhatsApp. Het platform maakt bijvoorbeeld wel gebruik van een versleuteling van de gesprekken (zodat de ontwikkelaar niets mee kan lezen bijvoorbeeld), maar deze moet je bijvoorbeeld wel handmatig aanzetten. Iets dat bij WhatsApp niet aan de orde is. Verder zijn er in het verleden ook zeker wat problemen geweest met cybercriminelen, waardoor de gegevens van gebruikers op straat lagen. Benieuwd naar het hele verhaal? Je leest het via de link!

Telegram cryptocoin Gram
Het logo van Telegram (Afbeelding: Telegram)

Signal: weinig functionaliteiten, veiligheid op nummer één

Signal heeft een hele andere achtergrond dan Telegram. Het platform is namelijk afkomstig van ontwikkelaar Matthew Rosenfed die een verleden heeft in de wereld van beveiligingssoftware. Nadat hij zijn bedrijf Whisper Systems verkocht, besloot hij een veilige berichtenservice te ontwikkelen. Deze dienst zag in 2015 het daglicht onder de naam Signal. Het platform was niet erg bekend en had dus niet heel veel gebruikers. Maar dat veranderde toen er opeens hulp kwam uit de hoek van WhatsApp-oprichter Brian Action. Hij investeerde miljoenen in Signal en richtte de Signal Foundation op: een non-profit organisatie die zich moest richten op de ontwikkeling van technologie, waarbij privacy en data centraal staan.

Het mag duidelijk zijn dat Signal niet heel veel spannende functionaliteiten heeft. Het is wat dat betreft een no nonsense applicatie te noemen. Het doet simpelweg gewoon wat je ervan verwacht. Niet de meest spannende applicatie misschien, maar het zorgt er wel voor dat het ontzettend veilig is. De energie die normaal gesproken in features worden gestoken, wordt nu dus volledig in privacy en veiligheid gestoken. En dat is dan ook zeker te zien.

Signal heeft een dusdanig strenge versleuteling dat niet alleen het gesprek tussen twee mensen achter slot en grendel zitten. Ook de daadwerkelijke contactpersonen zitten achter slot en grendel. Zo is niet alleen de inhoud van een gesprek verborgen,  maar is niet eens te zien wie er überhaupt een gesprek hebben gevoerd. Net als bij Telegram hebben we ook onderzoek gedaan naar signal. Benieuwd naar de resultaten? Check dan dit artikel!

Signal Messenger
Het logo van Signal Messenger (Afbeelding: Signal Messenger)

Het beste alternatief voor WhatsApp

Wie WhatsApp verlaat vanwege zorgen om zijn gegevens heeft eigenlijk maar één plek om naar toe te gaan: Signal. De applicatie is zeker niet spannend, maar doet simpelweg wat je ervan vraagt. Daarbij ligt het platform dusdanig achter slot en grendel dat je hier simpelweg het veiligst achter je scherm zit. En als de twee onderzoeken en dit artikel je niet genoeg overtuigt, dan is het misschien goed om naar onderstaande afbeelding uit de App Store te kijken:

WhatsApp Signal Telegram
De drie apps met een Privacy Label van Apple (Screenshot: WANT)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen