Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Tech 30 okt 2019

WhatsApp klaagt beruchte spywareverkoper aan voor vermoedelijk hacken gebruikers

WhatsApp klaagt de beruchte spywareverkoper NSO Group aan, omdat het bedrijf actief zou hebben bijgedragen aan het hacken van gebruikers van de beveiligde chatdienst. NSO Group zou gebruik gemaakt hebben van een grote kwetsbaarheid die in mei ontdekt was.

Afgelopen mei werd er een grote kwetsbaarheid in WhatsApp ontdekt. Hackers konden spyware op een telefoon installeren door een gebruiker te videobellen, zelfs wanneer die persoon nooit opnam. Citizen Lab, de organisatie die de kwetsbaarheid ontdekte, zei destijds dat het lek gebruikt werd om journalisten en mensenrechtenactivisten aan te vallen.

De spyware die gebruikt werd in de aanvallen, genaamd Pegasus, werd ontwikkeld door de beruchte spywareverkoper NSO Group, gesitueerd in Israel. De software van dit bedrijf wordt onder meer gebruikt door onderdrukkende regeringen.

WhatsApp chatberichten
WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

WhatsApp klaagt NSO Group aan

Toen de kwetsbaarheid ontdekt werd, gaf de NSO Group aan niet actief deel te nemen in het gebruik van zijn spyware. Wel overhandigde het bedrijf dit aan regeringen. In een opinieartikel in de Washington Post heeft WhatsApp-baas Will Cathcart gezegd bewijs te hebben gevonden dat de NSO Group daadwerkelijk een aandeel heeft gehad in de spywareaanvallen. Daarom wil het bedrijf de organisatie nu voor de rechter slepen in de Verenigde Staten.

Cathcart schrijft verder dat WhatsApp in staat geweest is diensten en servers die gebruikt zouden zijn tijdens de aanval, te koppelen aan de NSO Group. Ook zou er bewijs zijn gevonden voor het feit dat WhatsApp-accounts gebruikt waren in de eerdergenoemde aanvallen. Cathcart noemt de aanvallen “verfijnd”, maar kan niet hetzelfde zeggen over de poging hun sporten te wissen.

Ongeveer 1.400 apparaten zouden zijn getroffen door de spyware, aldus de populaire berichtendienst.

Reactie van de NSO Group

Ondertussen laat Citizen Lab weten WhatsApp te helpen met het onderzoek, om te achterhalen wie er achter de aanval zat. De NSO Group laat in een reactie weten de beweringen onjuist te vinden. Ook zal het bedrijf de tegenaanval inzetten als dat nodig blijkt. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat klanten die zijn producten voor andere doeleinden dan het bestrijden van criminaliteit of terrorisme gebruiken, hard op de vingers getikt worden.

Washington Post

Reageer op artikel:
WhatsApp klaagt beruchte spywareverkoper aan voor vermoedelijk hacken gebruikers
Sluiten