Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 24 jun 2020

WhatsApp moet na korte tijd alweer stoppen met betalingen via app

WhatsApp Pay moet het nieuwe wapenfeit van Facebook worden. Helaas voor het bedrijf is er nu alweer een stokje voor gestoken.

Afgelopen week kondigde Facebook aan om betalingen via WhatsApp toe te voegen aan haar diensten. Het bedrijf testte de dienst in India en Mexico waar het goed bevallen was. Toch koos Facebook ervoor om het in Brazilië als eerste officieel toe te voegen. Het land laat het nu echter niet toe.

Na een week houdt het op voor WhatsApp

De dienst is een week actief, maar WhatsApp moet er alweer mee stoppen. De nationale bank van Brazilië laat weten de beslissing te hebben genomen om een gezonde concurrentie in het land te behouden. Het zegt dat het mobiele betalingen functioneel te wil houden. Het moet snel, veilig transparant en open zijn. De nationale bank laat weten het systeem eerder niet goed te hebben controleren, waardoor het een week na intrede nu toch verbiedt.

Door de nieuwe maatregelen nemen banken in het land nu maatregelen. Zij vragen Mastercard en Visa, die partners zijn van WhatsApp in Brazilië om geldtransfers te blokkeren. Als ze niet stoppen komen er mogelijk boetes voor banken vanwege administratieve kosten.

Whatsapp betalen
Zo gaat het betalen met WhatsApp eruitzien. (Afbeelding: WhatsApp)

Brazilië was het beginpunt voor de dienst

Het slecht nieuws voor WhatsApp dat de dienst nog groots aankondigde. Brazilië moest het beginpunt worden om de dienst over de hele wereld uit te rollen. Met WhatsApp Pay was het mogelijk om te betalen in de app zelf. Het zou vooral voordelig zijn voor lokale ondernemers om kleine bedragen te ontvangen. Bestellingen konden dan gewoon via WhatsApp gedaan worden. Ook moest het voor mensen onderling makkelijker worden om geld naar elkaar over te maken. Voor de dienst wilde Facebook gebruikmaken van lokale banken en partners.

Toch is het niet de eerste keer dat WhatsApp tegen lokale regelgeving aanloopt. Een van de redenen dat de dienst na de test niet in India werd ingevoerd, had mede te maken met regels van de lokale autoriteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WhatsApp moet na korte tijd alweer stoppen met betalingen via app
Sluiten