Mark Hofman
Mark Hofman Tech 26 feb 2019

WhatsApp bestaat tien jaar: zo verliep het succes

Als er een applicatie is die onze sociale levens iets makkelijker gemaakt heeft, dan is het WhatsApp wel. De berichtenservice maakte in 2009 zijn debuut en bestaat dit jaar dus tien jaar. Tijd voor het bedrijf om eens terug te blikken op het verloop van het succes. Want dat het een succes is, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Voel jij je al oud?

WhatsApp bestaat tien jaar en blikt terug

WhatsApp bestaat inmiddels tien jaar, maar we denken niet dat elke gebruiker zich het begin van de service nog kan herinneren. In 2009 maakte WhatsApp namelijk zijn debuut op de smartphone en stonden we aan de start van een heel ander social leven. Door de applicatie is de SMS bijvoorbeeld overbodig geworden en staan we dagelijks in contact met al onze vrienden en familie. Maar hoe is het succes nu begonnen, hoe is het verlopen en wat is er allemaal veranderd?

Om dit goed in kaart te brengen heeft WhatsApp een infographic naar buiten gebracht. Via de afbeelding is te zien hoe het bedrijf ooit begonnen is en welke features er allemaal later bijgekomen zijn. Het is een lange weg geweest voor WhatsApp en de 1.5 miljard gebruikers die maandelijks actief zijn. Check het verloop hieronder.

WhatsApp tien jaar

Exact tien jaar geleden, in 2009, werd WhatsApp voor het eerste gelanceerd op iPhone en Android smartphones. In december van dat jaar kreeg de applicatie de eerste grote feature: de mogelijkheid om foto’s en video’s te delen met andere mensen. Daar kwam in juni 2010 de mogelijkheid om je locatie te delen bij, welke in februari 2011 werd bijgestaan door de groepschat functie. Deze werd uiteraard opgevolgd door de mogelijkheid om spraakberichten te vesturen, waardoor de app erg compleet geworden was.

Grote stappen in 2014

In 2014 werd het bedrijf overgenomen door Facebook en konden we ons opmaken voor nog meer ontwikkelingen. Zo verscheen in 2016 WhatsApp Web: een applicatie voor Windows en Mac waarmee het mogelijk werd om via de browser door te gaan met de chats van je telefoon. Daar bleef het niet bij, want we kregen ook de kans om de chatbox door middel van een app op je computer te bereiken. Wederom een extra feature die ervoor heeft gezorgd dat de service in 2016 een indrukwekkende mijlpaal bereikte: 1 miljard gebruikers per maand. Uiteindelijk zagen we end-to-end encryption, internetbellen en videobellen erbij komen. Iets wat recentelijk nog is aangevuld door stickers en groepsbellen.

WhatsApp heeft zichzelf in de afgelopen tien jaar als een malle ontwikkeld en dat zal het de komende jaren ook nog zeker blijven doen. Gefeliciteerd WhatsApp!

Reageer op artikel:
WhatsApp bestaat tien jaar: zo verliep het succes
Sluiten