Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 31 mei 2018

Acht Whatsapp tricks & tips die je moet kennen

Je gebruikt Whatsapp waarschijnlijk dagelijks en zou er wat dat betreft een expert in moeten zijn. Toch blijven er altijd features die je niet kent, of waarvan je het bestaan weer bent vergeten. Deze acht essentiële tips & tricks moet je in ieder geval kennen. Ze maken je Whatsapp leven nog net wat makkelijker en kunnen je ergernissen besparen.

Contacten op je homescreen

Als je vaak met iemand appt, kan het irritant worden om telkens eerst whatsapp te moeten openen om een berichtje te sturen. Het kan ook een stuk makkelijker door je contact direct op je homescherm te plaatsen. Hiervoor open je eerst de desbetreffende chat en kies je vervolgens voor het stipjesmenu rechtsboven. Daar ga je voor More > Add Shortcut. Je kunt voor de optie “add” gaan of je contact zelf slepen naar je homepage.

Wie heeft je groepsapp gezien?

Als je in een groepsapp iets verstuurt, krijg je alleen de twee blauwe vinkjes wanneer iedereen je bericht heeft gelezen. Maar hoe kun je zien wie er voor die tijd al je verzoek gewoonweg hebben genegeerd? Houdt je vinger lang ingedrukt op het bericht en kies voor de optie om meer info erover te krijgen in het menu. Daar kun je precies zien wie je bericht al heeft gelezen en hoe laat.

Gesprekken bewaren als email

Je kunt je gesprekken in een cloud bewaren, maar sommige mensen hebben misschien wel bemerkt dat die oplossing niet altijd even vlekkeloos is. Als het belangrijk voor je is om een bepaalde chat te bewaren, of als je hem wilt delen, kun je de desbetreffende chat ook naar jezelf of iemand anders mailen. Hiervoor ga je naar Settings > Chats > Chat history en vervolgens kies je “email chat”.  Daarna kun je kiezen welke chat je wilt mailen, of je ook meteen alle media bestanden erbij wilt doen en naar welk emailadres je de chat wilt sturen.


Hoeveel data gebruikt de app?

Als je benieuwd bent hoeveel data aan berichtjes nu eigenlijk hebt gestuurd of ontvangen, kun je dat makkelijk opvragen in de app. Hiervoor ga je naar Settings > Data and storage usage > Network usage. Daar krijg je een uitgebreid overzicht van je dataverbruik. Je kunt onder andere zien hoeveel berichten je hebt verzonden en ontvangen, hoeveel data inkomende oproepen hebben gekost en hoeveel data je bijvoorbeeld naar je Google Drive hebt verstuurd.

Spelen met tekst

De meeste mensen weten niet dat ze niet altijd maar met dezelfde saaie tekst hoeven te typen in Whatsapp. Soms wil je bijvoorbeeld een woord extra benadrukken en dan wil je toch dat het er net wat anders uitziet dan de rest van je bericht. Door de belangrijke woorden tussen *sterretjes * te zetten, worden ze dikgedrukt. Als je liever voor een schuine tekst gaat, gebruik je een het _laag liggende streepje_ en om een woord te doorstrepen ga je voor ~de tilde~. Je kunt ook de woorden eerst selecteren en vervolgens bij het menu dat verschijnt gaan voor de drie stipjes rechts. Daar krijg je ook opties om het uiterlijk van het woord aan te pakken.

Whatsapp op de computer

Soms heb je zin om een heel verhaal te typen en dan is je smartphone toch wat minder fijn om te gebruiken dan een echt keyboard. Gelukkig kun je Whatsapp ook gewoon op je computer gebruiken. Hiervoor ga je in de browser op je computer naar web.whatsapp.com. Je ziet er een QR code, die je moet scannen met de Whatsapp app op je smartphone.

Open Whatsapp, ga naar het menu en kies “Whatsapp Web”. Daar krijg je een scanner om de QR code te lezen. Na een korte scan kun je ook op je computer aan de slag. Het nadeel is echter wel dat het geen standalone ding is. Telkens als je de webversie gebruikt, moet je je smartphone ook bij de hand hebben. Er is overigens ook een dewktop app beschikbaar. Deze moet helaas net als de webversie, ook altijd verbonden zijn met je smartphone.

Twee-factor verificatie inschakelen

Wanneer je Whatsapp op een nieuw toestel installeert wordt je om je nummer gevraagd en vervolgens krijg je een pincode toegestuurd. Als iemand ooit je simkaart zou bemachtigen of kopiëren, kunnen ze op deze manier toegang verkrijgen tot je account wat toch minder fijn is. Om dat te voorkomen kun je ook twee-factor verificatie inschakelen. Dat doe je bij Settings > Account > Two-step verification. Je zult gevraagd worden om een pincode te bedenken van zes cijfers en om je email adres, voor het geval je je pincode kwijt raakt. Nu moet de theoretische dief ook nog je pincode hebben om met je account aan de haal te gaan.

Bèta tester worden

Als je het leuk vindt om al eerste nieuwe features te testen, kun je je als Android gebruiker makkelijk opgeven voor het bèta programma. Hiervoor ga je in Google Play naar de Whatsapp pagina, nadat je de app hebt geïnstalleerd, en scroll je naar beneden. Op een gegeven moment kom je bij een gedeelte waar je je kunt opgeven. Helaas is het Beta programma op het moment vol, maar je kunt altijd over een tijdje weer checken of je mee mag doen.

Reageer op artikel:
Acht Whatsapp tricks & tips die je moet kennen
Sluiten