WhatsApp gaat jou beschermen met nieuwe feature

Heb je een Android smartphone? Dan kun je gebruik maken van de beta-versie van WhatsApp, door je hier op te geven. Dan krijg je een speciale versie van de chat-app, waarin het bedrijf experimenteert met nieuwe features en andere aanpassingen.

WhatsApp introduceert Suspicious Link Detection

Dat kan soms kleine bugs opleveren, maar verder geeft WhatsApp Beta vooral een mooi voorproefje op wat later naar het grote publiek uitgerold zal gaan worden. Vanmorgen is weer een nieuwe update voor de beta uitgebracht, 2.18.204, met daarin een opvallende feature: Suspicious Link Detection.

Het gaat om een experimentele feature die nog in ontwikkeling is, en voorlopig dus niet naar de ‘normale’ versie van de app uitgerold zal worden. Maar wat is het precies? Het gaat om een potentiële oplossing voor een probleem dat WhatsApp al jaren teistert. Dan hebben we het over spam.

Gebruikers ontvangen geregeld onschuldig ogende links van derden, die je na het klikken herleiden naar een malafide website of partij. De nieuwe feature, genaamd Suspicious Link Detection, moet daar korte metten mee gaan maken.

Het idee is vrij simpel: wanneer jij een link ontvangt, analyseert WhatsApp de inhoud. Op basis waarvan is niet duidelijk, maar uiteindelijk bepaalt de chat-app of het om een link gaat die je herleidt naar een neppe of malafide site.

Zo ja, dan komt er een rood labeltje boven, zodat je doorhebt dat het waarschijnlijk om een onbetrouwbare link gaat. Het scannen en detecteren van de links gebeurt overigens allemaal lokaal, op jouw smartphone.

De inhoud wordt dus niet naar de servers van WhatsApp gestuurd, en jouw data blijft dan ook privé. Het wordt interessant om te ontdekken hoe accuraat deze nieuwe feature gaat zijn. Vooralsnog is er nog geen mogelijkheid om zelf aan te geven dat een link spam is.

Lees ook: Zeven onbekende WhatsApp functies die je moet kennen?

Hoe dan ook is het een welkome toevoeging aan de chat-app. WhatsApp is razend populair, ook onder gebruikers die iets minder handig zijn met hun toestel en het internet. Kwaadwillenden kunnen daar vrij makkelijk misbruik van maken. Hopelijk is dit het startschot voor een breder scala aan hulpmiddelen die uitgerold gaan worden.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en deals in je mail!
[revue_subscribe]

WABetaInfo

Reageer op artikel:
WhatsApp gaat jou beschermen met nieuwe feature
Sluiten