Ilona Braam
Ilona Braam Digital - Legacy 8 jul 2018

Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op

WhatsApp is ontzettend handig om in contact te blijven met vrienden en om snel even dingen door te geven. Toch kan de app ook voor best wat ergernissen zorgen. Of misschien niet zozeer de app, maar je vrienden die je bombarderen met vreemde foto’s, die meestal niet grappig zijn, en zich bijvoorbeeld niet kunnen gedragen in groepsgesprekken. Gelukkig is overal weer een oplossing voor en kunnen we je helpen om je vijf grootste WhatsApp ergernissen aan te pakken.

Baldadige groepsgesprekken

Je kent het wel: je hebt een groepsgesprek aangemaakt om af en toe mededelingen door te kunnen geven aan een groep mensen. De bedoeling is dat mensen wel kort mogen reageren met op je mededelingen, maar niet dat iedereen maar over van alles gaat zitten babbelen. Dat laatste gebeurt natuurlijk meteen en het wordt één grote chaos. Om het overzicht te bewaren, kun je ervoor kiezen dat alleen jij als beheerder berichten mag sturen. Het is misschien een beetje dictatoriaal, maar bij groepsapps lijkt dat soms nodig te zijn.

Whatsapp groepschat

Om je snode plannen uit te voeren open je WhatsApp en tap je op de naam van de groep helemaal bovenaan. Vervolgens kies je voor “Groepsinstellingen” en bij het volgende scherm kies je “Alleen beheerders” bij “Berichten versturen”. Als je dan ook meteen een tweede beheerder aanwijst lijkt het weer wat minder op een dictatuur.

Random foto’s op je toestel

Soms ben je lekker op je toestel aan het scrollen door je foto’s en kom je tot de conclusie dat er allerlei vreemde beelden zijn bijgekomen in je galerij of filmrol. Grote kans dat WhatsApp de boosdoener is, of eerder al je vrienden die je vreemde memes blijven sturen. Whatsapp slaat namelijk al die foto’s automatisch voor je op.

Het is een aardig gebaar, maar het zorgt er wel voor dat je toestel vol raakt met allerlei foto’s, die je zelf nooit zou hebben opgeslagen. Als je wilt dat het stopt, kun je hier in de WhatsApp instellingen iets tegen doen. Daar ga je namelijk naar het “Chats” menu en schakel je de optie “Voeg to aan filmrol” uit.

whatsApp

Slinkende databundel

Hoewel er tegenwoordig op behoorlijk wat openbare plekken gratis wifi is, gebruik je soms toch ook je databundel om even te appen. Als je een kleine bundel hebt, zul je merken dat WhatsApp behoorlijk wat data kan opslurpen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel media je zelf deelt, maar ook van je vrienden. Als je bijvoorbeeld in een groepsapp zit waar constant filmpjes worden gedeeld, kan je bundel voor de maand binnen no-time op zijn.

Wat je kunt doen is instellen dat mediabestanden niet meer automatisch worden gedownload. Hiervoor ga je in WhatsApp naar de settings en kies je voor “Data- en opslaggebruik”. Hier kun je ervoor kiezen om audio, video en documenten alleen via wifi te downloaden en je bundel met rust laten.

WhatsApp Status

Niet voor nieuwsgierige ogen

Hoewel iedereen weet dat de appjes die je krijgt speciefiek voor jou zijn bedoeld, kunnen mensen het toch niet laten om stiekem mee te kijken als er weer eens een berichtje op je lockscreen verschijnt. Het is irritant, maar je betrapt jezelf er aan de andere kant ook op dat je je er soms ook onbewust schuldig aan maakt. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat er gewoon geen berichten meer op je lockscreen verschijnen, zodat niemand in de verleiding wordt gebracht.

Whatsapp lockscreen

Als je een iPhone hebt, ga je naar je telefoon-instellingen en kies je voor het “Berichtgeving” menu. Vervolgens scroll je naar WhatsApp en kies je daar voor “nooit” of “indien ontgrendeld” achter de “Toon voorvertoning” optie. Op de meeste Android toestellen ga je ook naar je instellingen, maar kies je vervolgens voor Apps of applications. Daar zoek je naar WhatsApp en kies je voor “Notifications”. Vervolgens ga je voor de “On the Lockscreen” optie en kun je ervoor kiezen om geen notificaties meer te laten zien op je toestel als hij vergrendeld is.

Als je overigens toevallig de Samsung Galaxy s9 hebt, werkt het net wat anders. In de instellingen ga je naar “Lock screen and security”. Vervolgens kies je voor “Notifications”> “Show notifications from” en kun je daar kiezen van welke apps je notificaties wilt zien op je vergrendelscherm.

Geen Whatsapp voor je iPad

Soms is het toch net wat lekkerder om te appen op je tablet. Vooral als je ‘s ochtends moe bent van een gezellige avond en je nog niet helemaal scherp ziet. Android gebruikers kunnen gewoon WhatsApp op hun tablet installeren, maar als je een iPad hebt moet je even een omweg maken.

Whatsapp op iPad

Je kunt namelijk WhatsApp via de browser op je iPad gebruiken. Safari lijkt hiervoor het prettigst te werken, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor bijvoorbeeld Google Chrome. Daar werkt het op een vergelijkbare manier, maar zitten de knoppen net op een andere plek. Open Safari en ga naar web.whatsapp.com. De kans is groot dat je nu gewoon op de Whatsapp site terecht komt en niet bij een web versie van de app. Om te chatten kies je rechtsboven voor het share icoon en ga je voor “Vraag om desktopversie”. Als het goed is kom je nu ergens anders terecht. Mocht het niet werken, type dan boven in het menu “Whatsapp Web”. Mocht dat alsnog niet werken, dan moet je misschien je cookies en cache gegevens eerst even wissen.

Whatsapp op iPad

Als het wel werkt, moet je nog wel een extra stap zetten met je iPhone. Er komt namelijk een QR-code tevoorschijn, die je nog moet scannen. Open Whatsapp op je iPhone en kies in het menu voor “Scannen”. Nadat je de code hebt gescand ben je klaar om in het groot te appen. Helaas zijn er wel een paar beperkingen. Zo krijg je geen push-berichten en kun je geen foto’s versturen.

Hoewel WhatsApp voor ergernissen kan zorgen, proberen ze wel hun best te doen om je het leven zo makkelijk en veilig mogelijk te maken. Zo kunnen we binnenkort een nieuwe feature verwachten, die ons gaat beschermen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

One More Thing

Reageer op artikel:
Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
Sluiten