Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 21 nov 2020

WhatsApp vs Signal: welke applicatie is in 2020 het beste?

In Nederland is WhatsApp, en in de rest van de wereld, met afstand de meest gebruikte chat-app. Dat betekent niet dat hij ook per definitie de beste is. Zo wordt de app ‘Signal’ vaak als een van de concurrenten genoemd als het gaat over privacy.

Of WhatsApp of Signal een betere keuze voor je is ligt aan een aantal factoren. Of nog beter gezegd: aan het gesprek dat je hebt en de informatie die je verstuurt. Voer je een gesprek waarin privacy extra belangrijk is? Dan is dit waarom je het best Signal kunt gebruiken in plaats van WhatsApp. Of wanneer je juist beter voor WhatsApp kunt kiezen

Signal biedt betere beveiliging en privacy dan WhatsApp

In tegenstelling tot WhatsApp is Signal een open source app.
Signal is de enige privé chat-apps met een open source. Wanneer een app gebruik maakt van een ‘open source’ kan iedereen de source code van de app inzien, aanpassen en gebruiken. Dat betekent dat iedereen de veiligheid van de app kan checken. Dit maakt de app minder kwetsbaar. Als er een kwetsbaarheid zit in een app als WhatsApp dan duurt het veel langer voordat die kwetsbaarheid kan worden gevonden en de bron kan worden achterhaald.

Daarnaast biedt Signal ook een geavanceerde end to end-encryptie aan waardoor ieder bericht altijd privé is en blijft. Dit geldt ook voor groep chats en voor spraakberichten. Dit betekent dat niemand anders dan jijzelf en de persoon/personen aan wie je de berichten stuurt kan zien wat die berichten zijn.

Signal heeft nog een goede functie om je privacy en veiligheid te waarborgen, genaamd ‘Screen Security’. Deze functie blokkeert andere apps op je smartphone om screenshots te nemen van je chats in de app.

Signal alternatief WhatsApp
Berichtendienst Signal in beeld (Afbeelding: Signal)

Dit is niet het geval voor WhatsApp. Volgens de Europese wetgeving moet de gebruikersdata van WhatsApp privé blijven. In de afgelopen jaren heeft Facebook echter laten zien dat het deze regels niet altijd waarborgt, toen het bijvoorbeeld in 2017 telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers gebruikte voor advertentiedoeleinden.

Waarom dan wel WhatsApp?

Als Signal zo veel beter lijkt te zijn op het gebied van beveiliging en privacy, waarom zou je dan toch WhatsApp (blijven) gebruiken? Een van de belangrijkste redenen voor veel mensen om WhatsApp te blijven gebruiken is omdat de app zo veel gebruikt is dat vrijwel al hun vrienden en contacten de app ook gebruiken. Dit maakt het ‘moeilijker’ om over te stappen naar een andere chat-app.

Daarnaast werkt WhatsApp natuurlijk erg makkelijk en snel. De installatie is zo gefixt en met gebruik van je mobiele nummer creëert de app automatisch een contactenlijst voor je. Dat WhatsApp je telefoonnummer nodig heeft is echter ook een nadeel; de app kan niet worden gebruikt door iemand die geen smartphone heeft met mobiele data.

WhatsApp gesprek
Appen met de vrienden (Afbeelding: Marcos Paulo Prado)

Als je wel een smartphone hebt maar je even geen zin hebt om daar lange berichten op te typen kun je WhatsApp ook openen op desktop in Chrome, Firefox en Opera. Daarvoor hoef je alleen maar een QR-code te scannen met je smartphone. Deze veelgebruikte functie is dé oplossing wanneer je aan het werk bent en tussendoor even aan je huisgenoot of partner wilt doorgeven dat je wel thuis eet maar geen zin hebt in die restjes van gisteren.

Geen conclusie is ook een conclusie?

Kunnen we concluderen welke chat-app beter is dan de ander? Nee. Zoals we eerder al zeiden hangt het af van jouw persoonlijke behoeften en gebruik welke app beter bij je past. Zoek je de meest veilige chat-app? Dan komt Signal wel als beste uit de bus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WhatsApp vs Signal: welke applicatie is in 2020 het beste?
Sluiten