Mark Hofman
Mark Hofman Apps 2 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

WhatsApp Web en app voorzien van berichten die verdwijnen: zo werkt het

Een nieuwe functionaliteit voor zowel WhatsApp Web als de app van het platform zorgt ervoor dat berichten verdwijnen. Dat klinkt misschien als een fout in het systeem, maar het de bedoeling. De nieuwe functionaliteit geeft een vervaldatum aan berichten, zodat ze na een bepaalde tijd niet meer te lezen zijn.

De nieuwe functionaliteit voor WhatsApp Web en de app kan best makkelijk zijn. In dit artikel leggen we je uit wat je er precies aan hebt, waar je voor op moet letten en hoe je het in kan schakelen.

WhatsApp Web en app: berichten met vervaldatum

Dankzij de nieuwe functionaliteit is het dus mogelijk om via WhatsApp Web en in de applicatie van het platform berichten te versturen die verdwijnen. Volgens het bedrijf zelf zijn dit berichten met een vervaldatum. Het is een optie die in te schakelen is en waardoor het mogelijk wordt om berichten na zeven dagen compleet te laten verdwijnen. Dat geldt niet alleen voor privégesprekken die je met mensen hebt, maar ook zeker voor groepschats. Voor die laatste moet de beheerder van het gesprek de functionaliteit overigens wel zelf inschakelen.

Wie de functionaliteit inschakelt ziet zijn berichten na zeven dagen dus verdwijnen, maar het geldt dan wel alleen voor de berichten die vanaf dat moment verstuurd worden. Berichten die voorheen zijn verstuurd zullen dus gewoon blijven staan. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waar gebruikers rekening mee moeten houden. Zo zullen de berichten in het WhatsApp Web gesprek bijvoorbeeld na zeven dagen verdwijnen, ook als de ontvanger het bericht nog niet geopend heeft. Maar de voorvertoning van het berichten, door middel van meldingen op je smartphone bijvoorbeeld, zal nog wel te zien zijn. Dat geldt overigens ook wanneer je een bericht citeert in je antwoord. Wanneer dit gebeurt zal het oorspronkelijke bericht verdwijnen, maar blijft de quote wel staan.

WhatsApp op iPhone
Voor iOS (Afbeelding: Allie/Unsplash)

Gebruikers van WhatsApp Web of de app van het platform zullen zien dat de vork met doorgestuurde berichten ook iets anders in de steel steekt. Wanneer een berichten worden doorgestuurd, en de vervaldatum in het gesprek van bestemming uitgeschakeld staat, zal deze bewaard blijven. Kies je ervoor om een back-up te maken van je gesprekken, dan zal hetzelfde gebeuren. Alleen zullen alle berichten, wanneer je de back-up herstelt, weer verwijdert worden.

Betrouwbare contacten

Het is volgens WhatsApp overigens wel belangrijk dat deze functionaliteit alleen gebruikt wordt voor gesprekken met contacten die je vertrouwt. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld gewoon een screenshot maken van het gesprek, waardoor het bericht vastligt. Daarnaast kan de inhoud van een bericht met vervaldatum gekopieerd of bewaard worden, voordat deze verdwijnt. WhatsApp laat weten dat gebruikers eventueel ook een foto kunnen maken van het gesprek met een externe camera.

Het is dus van belang dat je beseft dat de berichten die kunnen verdwijnen op een bepaalde manier nog wel vastgelegd kunnen worden.

Zo stel je de functie in voor WhatsApp Web en in de app

Heb je interesse gekregen in de functionaliteit en wil je hem instellen? Dan is het dat mogelijk! Op de website van WhatsApp zijn verschillende artikelen te vinden over hoe je dat precies doet. Hieronder een overzicht naar de artikelen:

Meer lezen over WhatsApp? Check dan zeker even deze pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WhatsApp Web en app voorzien van berichten die verdwijnen: zo werkt het
Sluiten