Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 5 mrt 2019

Lukt het je nog om echte gezichten van AI-gegenereerde gezichten te onderscheiden?

Een tijdje geleden schreven we al over de website ThisPersonDoesNotExist.com, welke kunstmatige intelligentie inzet om gezichten te genereren. Deze gezichten zijn bijna niet van echt te onderscheiden, hoewel er hier en daar wel een duidelijk onechte foto tussen zit. De twee Washington academici Jevin West en Carl Bergstrom hebben nu een nieuwe site gemaakt, waarop je daadwerkelijk kunt testen of je het verschil kunt zien tussen een echt gezicht en een gezicht dat door een AI in elkaar is gezet.

AI-gegenereerde gezichten mogelijk gevaarlijk

Het gaat om de site WhichFaceIsReal.com en natuurlijk is het leuk om even te kijken hoe goed je skills zijn. De site is echter niet alleen bedoeld als een leukigheid, maar om mensen te wijzen op het bestaan van de technologie. De academici geven aan dat AI-gegenereerde mensen potentieel gevaarlijk zouden kunnen. Onder andere wanneer nep beelden als bewijsmateriaal worden ingezet, zou dat voor problemen kunnen zorgen.

whichFaceIsReal.com AI gegenereerde gezichten
Welke is echt?

Massa op de hoogte brengen van tech

De gevaarlijkste periode zou zijn wanneer de technologie in het “wild” wordt gebruikt, terwijl het publiek niet op de hoogte is van het bestaan ervan. Dat is wanneer de tech het meest effectief ingezet zou kunnen worden. Daarom willen de mannen de massa wijzen op het feit dat de technologie bestaat. Ze vergelijken het met de komst van Photoshop en dat veel mensen in het begin niet door hadden dat je met het programma behoorlijk echt lijkende nep foto’s kan produceren.

Generative adversarial network

De site gebruikt net als WhichFaceIsReal.com een generative adversarial network (GAN) om de gezichten te genereren. Dat betekent grofweg dat het systeem behoorlijk wat echte gezichten krijgt om te analyseren en op basis daarvan leert nieuwe gezichten te genereren. Een deel van het systeem focust zich op het produceren van gezichten, terwijl een ander deel de nieuwe gezichten test.

Tools tegen nep gezichten

Inmiddels zijn onderzoekers uiteraard ook druk bezig met het ontwikkelen van tools om nep gezichten te kunnen spotten en op het moment lijkt dat nog redelijk goed te gaan. Er zijn een paar dingen die vaak misgaan bij het genereren van gezichten, waaronder tanden die opeens verspringen, onrealistisch haar en vreemd uitziende oren. Gaandeweg wordt de technologie echter alleen maar beter en over een paar jaar zullen we waarschijnlijk echt het verschil niet meer kunnen zien. Weten dat het bestaat is echter het halve werk volgens Bergstrom.

Overigens was de linker foto bovenaan het echte gezicht, terwijl de vrouw op de rechter foto helemaal niet bestaat. Ook bij de tweede set foto’s was het linker gezicht de echte. In het echt zijn we natuurlijk ook bezig met een soort gezichtsbedrog door van alles te proberen om er jonger uit te zien dan we eigenlijk zijn. Zo zou deze innovatieve gadget de jaren van je gezicht af kunnen printen.

The Verge

Reageer op artikel:
Lukt het je nog om echte gezichten van AI-gegenereerde gezichten te onderscheiden?
Sluiten