Wi-Fi 6 is de toekomst, maar die toekomst is nog te ver weg

Het is tijd voor de volgende generatie Wi-Fi: Wi-Fi 6. Het is een stukje technologie dat als geheel vanzelfsprekend aanvoelt, maar waar toch echt ook een hoop innovatie plaatsvindt. Vooral afgelopen week maakten we kennis met het volgende tijdperk van internet.

CES 2019: Wi-Fi 6 is (niet) hier

Toen vond CES 2019 plaats, ‘s werelds grootste elektronicabeurs. Zoals The Verge benadrukt zagen we daar opvallend veel routers die Wi-Fi 6 al ondersteunen. De volgende generatie routers komt dus naar de lokale elektronicaboer, wat goed nieuws is.

Er is echter ook slecht nieuws, zoals diezelfde techblog opmerkt. Er zijn namelijk amper consumentenproducten die de nieuwe standaard benutten. Wanneer je een nieuwe laptop of computer koopt, dan wil je er toch echt een langere periode mee doen.

Dat betekent automatisch dat als je nu een laptop koopt, je de komende vier a vijf jaar nog geen gebruik zal maken van de voordelen die Wi-Fi 6 met zich meebrengt. Er zijn namelijk angstvallig weinig consumentenproducten die de nieuwe standaard ondersteunen. Zelfs tussen de bergen aan nieuwe gadgets die tijdens CES onthuld werden, was de standaard amper aanwezig.

Voordelen om voor te gaan

En dat is zeer zonde. Wi-Fi 6 brengt innovatie met zich mee waar elke consument profijt bij heeft. De nieuwe technologie verbruikt minder energie, kan meer informatie in elke broadcast verpakken en ondersteunt ook meer apparaten tegelijkertijd.

Vooral dat laatste kan in moderne huishoudens goed van pas komen. De volgende generatie Wi-Fi kan er dus een stuk beter tegen als je met een hoop slimme televisies, smartphones, tablets, laptops en speakers tegelijkertijd verbonden bent. Nogmaals: de stap naar Wi-Fi 6 is ondertussen wel nodig.

Van start

De nieuwe standaard is al een aantal jaar in ontwikkeling, en 2019 zou de echte kick-off moeten zijn. De Wi-Fi Alliance begint komende herfst met het certificeren van nieuwe apparaten die de nieuwe standaard ondersteunen. Vanaf dan zal de implementatie en adaptatie naar verwachting versnellen.

Gelukkig zagen we tijdens de CES al verschillende high-end laptops die Wi-Fi 6 gaan ondersteunen. Hetzelfde geldt voor de volgende generatie processoren van Intel. Bovendien zit het op smartphone-gebied sowieso goed: vrijwel alle high-end toestellen van dit jaar maken gebruik van de Snapdragon 855. Dat is een chip die ook Wi-Fi 6 ondersteunt.

Voor de rest duurt het nog tot 2020 of misschien zelfs 2012 tot de volgende generatie internet de standaard is. Wellicht iets om rekening mee te houden als je op het punt staat om voor de komende jaren in een nieuwe laptop, computer of smartphone te investeren.

Reageer op artikel:
Wi-Fi 6 is de toekomst, maar die toekomst is nog te ver weg
Sluiten