Jelle van Es
Jelle van Es Home 1 aug 2020

Wi-Fi 6 komt eraan: maak je huis toekomstproef met deze routers

Vorig jaar maakten we eigenlijk al kennis met Wi-Fi 6. Het gaat om de zogenaamde 802.11ax standaard. Maar dat laatste is iets dat eigenlijk niet is te volgen en daarom wordt het voor het gemak maar Wi-Fi 6 genoemd. Wat het precies is, dat lees je hier. Maar in het kort komt het er op neer dat je verbinding sneller en stabieler wordt. En dat is natuurlijk iets dat je wilt.

Het probleem is alleen dat vorig jaar nog niet alle apparaten deze nieuwe standaard ondersteunen. Maar in 2020 zien we steeds meer producten die Wi-Fi 6 ondersteunen. Het is ook de verwachting dat de volgende generatie spelcomputers hier gebruik van gaat maken. Maar dan is het wel handig om een router in huis te halen die hier gebruik van maakt. Dit zijn daarbij een aantal goede alternatieven om in huis te halen.

TP-LINK Archer AX50

We beginnen dit overzicht met gelijk de meest betaalbare optie van het lijstje. Met een prijs van 133 euro is de TP-LINK Archer AX50 een redelijk betaalbare oplossing om Wi-Fi 6 in huis te halen. Het is daarbij vooral een router die het moet hebben van de stabiliteit die de nieuwe techniek brengt. Als je kijkt naar de snelheden, dan haalt hij maximaal 3000 Mbps op de 802.11ax standaard. En er zijn op dit moment genoeg routers die dat al halen op de 5 Ghz frequentie. Vooral handig dus wanneer je straks verschillende nieuwe producten hebt die gebruik maken van de nieuwe verbinding en je niet wilt dat het netwerk vastloopt.

Scoor hem hier

Wi-Fi 6 Router
De TP-LINK Archer AX50 (Afbeelding: TP-LINK)

Netgear Nighthawk AX120

Nee, als je echt op zoek bent naar snelheden en een stabiele verbinding, dan is de Netgear Nighthawk AX120 een goed alternatief. Deze router kennen we overigens ook als de AX12. Maar bij de meeste webshops wordt hij de 120 genoemd, dus volgen we die opzet maar. Het gaat om een Wi-Fi 6 router die een gecombineerde snelheid van 6000 Mbps haalt. 1200 daarvan gaat via de 2.4 GHz band en 4800 op de 5 GHz frequentie. Hij weet daarnaast ook op te vallen met een groot bereik. Op die manier is het dus een ideale router voor hen die relatief groot wonen en meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken. Perfect wanneer je bijvoorbeeld in een gezinssituatie zit waarbij je tegelijkertijd gamet, in 4K series streamt en diverse bestanden voor werk moet downloaden. Ook helpt het dat deze router er netjes uit ziet.

Scoor hem hier

Wi-Fi 6 router
De Netgear Nighthawk AX120 (Afbeelding: Netgear)

ASUS RT-AX88U

Ook de ASUS RT-AX88U is een snelle router om gebruik te maken van Wi-Fi 6. Het gaat hier om een snelheid van 6000 Mbps, waardoor ook dit een router is die makkelijk verschillende stromen aan data aan kan. Daarnaast heeft deze router nog een aantal handige functies voor gamers. Via de zogenaamde WTFast gaming booster moet er automatisch voorrang worden verleend aan de gaming stromen. Als gevolg daarvan zorg je er voor dat jouw ping laag blijft en je in online games als het goed is bijna geen last hebt van lag. Ook als iemand anders besluit om even de complete catalogus Game of Thrones te downloaden.

Scoor hem hier

ASUS RT-AX88U
De ASUS RT-AX88U (Afbeelding: Asus)

Netgear Orbi

We sluiten af met de Netgear Orbi. Dit is een Wi-Fi 6 oplossing die voornamelijk geschikt is voor hen met een relatief groot huis. Het systeem werkt met een basisstation die je neerzet bij de modem. Vervolgens zet je de satelliet neer op de plek waar het signaal iets zwakker wordt. Door de satelliet wordt het signaal versterkt en daardoor heb je overal een goede verbinding. Bovendien haalt de setup hoge snelheden. Met de 802.11ax techniek zou het gaan om een verbinding van 6000 Mbps, waardoor je met een gerust hard al je dingen met internet kunt uitvoeren.

Scoor hem hier

Netgear orbi
De Netgear Orbi (Afbeelding: Netgear)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wi-Fi 6 komt eraan: maak je huis toekomstproef met deze routers
Sluiten