Redactie
Redactie Duurzaamheid 25 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Wie slim is maakt ook z’n huis slim – en bespaart energie!

Games en gadgets maken het leven leuker. Maar ze kosten natuurlijk ook veel energie. Niet alleen van degene die achter de knoppen zit, maar ook letterlijk: stroom. Toch zijn er ook gadgets die je juist geld kunnen opleveren.

Slim huis

Je huis smart maken kan je veel opleveren. Als je er eens goed over nadenkt, verspil je heel veel energie aan apparaten die vaak niet eens worden gebruikt. Doe je bijvoorbeeld altijd de thermostaat naar 16 graden als je weggaat? Of laat je ‘m gewoon volgens het automatische programma lopen? In dat laatste geval maak je je huis dus warm terwijl er niemand is.

Zelfdenkende thermostaat

Er zijn verschillende slimme thermostaten op de markt waarmee je energie kunt besparen. Zo’n thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag en helpt om energie te besparen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf de klok te programmeren en kunt de verwarming op afstand bedienen.

Afstandbedienbare stekkers

Voor ongeveer twee tientjes heb je een smartplug. Deze stekkers zijn op afstand met je smartphone te bedienen. Je kunt dus apparaten aan- en uitschakelen terwijl je niet thuis bent. Ook kan je schema’s maken waarmee apparatuur automatisch aan- en uitgaat. En dat scheelt energie.

Bereken je verbruik

Wie slim wil zijn, moet veel weten. Maar heb jij enig idee hoeveel energie je nu eigenlijk verbruikt? Op mijnklimaatakkoord.nl kun je precies zien wat je verbruik is en waaraan. Deze zelftest is ontwikkeld door energiemaatschappij ENGIE en Milieu Centraal en berekent hoeveel CO2 we met z’n allen uitstoten. Je kunt er bijvoorbeeld precies zien wat het scheelt als je iets korter doucht, minder vaak de auto pakt of minder kleding koopt. Het resultaat zal je verbazen. Inmiddels hebben duizenden mensen het klimaatakkoord ingevuld en zie je daardoor wat er met z’n allen wordt bespaard.

Standby killers

Ongeveer 100 euro per jaar ben je kwijt aan sluipverbruik. Dat is stroom die wordt verbruikt door apparaten die in de standby functie staan, of zelfs helemaal uit, maar waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Zet je een standby killer tussen je stopcontact en je stekker, dan zorg je ervoor dat apparaten na een x aantal minuten helemaal worden uitgeschakeld en veel minder, of helemaal geen, energie meer vreten. Voor een paar euro heb je al zo’n standby killer.

Knop ENGIE

 

In samenwerking met ENGIE

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wie slim is maakt ook z’n huis slim – en bespaart energie!
Sluiten