Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Cars 27 jun 2018

DARPA’s slimme wielen veranderen automatisch van vorm

Soms wordt vooruitgang geboekt dankzij ondernemers die ergens een gat in de markt zien. Elon Musk is daar een goed voorbeeld van, die toch wel voor een revolutie heeft gezorgd met zijn elektrische auto’s. En soms komt vooruitgang uit technologie die wordt ontwikkeld door het leger. Zo werkt DARPA aan wielen die van vorm kunnen veranderen. En dat is eigenlijk nog maar het begin.

Wielen die van vorm veranderen en meer

DARPA heeft onlangs de onderstaande video vrijgegeven. DARPA staat overigens voor Defense Advanced Research Projects Agency en is onderdeel van het Amerikaanse ministerie van defensie en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van militaire technologie. Het Ground X-Vehicle Technologies project heeft daarbij een aantal toffe dingen opgeleverd, die wellicht ook voor andere dingen gebruikt kunnen gaan worden.

Persoonlijk vind ik het project waarbij wielen van vorm kunnen veranderen het tofst. Op de gewone weg zijn het gewoon ronde wielen, maar zodra je op een zachtere ondergrond komt, worden het driehoekjes waarmee je als rupsbanden kunt rondscheuren. En die verandering kan dus on the go worden gedaan. Binnen twee seconden zijn je wielen in één klap heel anders en kun je heerlijk offroad gaan scheuren.

Buiten deze technologie zien we ook andere technieken. Zo is er een systeem dat 3D-scans van de omgevingen maakt terwijl je rijdt om vervolgens op die manier te kijken wat de beste route is van A naar B. Verder zou het mogelijk zijn om te kunnen rijden terwijl je niet direct via een raampje naar buiten kijkt, wat in het geval van een tank erg handig is. Of wat te denken van het systeem dat de motor in de wielen zelf zet, waardoor je sneller kunt optrekken. Het is natuurlijk maar de vraag hoeveel van deze technieken vanuit het leger hun weg vinden naar een gewone wagen.

Meer over auto’s lezen? Bekijk dan ons overzicht hier.

Reageer op artikel:
DARPA’s slimme wielen veranderen automatisch van vorm
Sluiten