Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Home 9 mei 2019

WiFi 6 moet er voor zorgen dat alles in onze smarthome beter werkt

Waarschijnlijk heb je er al een keer van gehoord: WiFi 6. Het moet de nieuwe standaard worden in het signaal dat we thuis en op werk gebruiken. Het is voor het eerst dat WiFi met een nummer wordt aangeduid. Hiervoor kregen we onduidelijke termen als n, ac en b/g/nogwat. WiFi 6 heeft ook een letter aanduiding in de vorm van ax, maar voor het gemak wordt dat nu WiFi 6 genoemd. Wifi 5 is alles dat met ac wordt aangeduid en Wifi 4 is alles met een n. Onlangs woonden wij een presentatie bij van Netgear, die hun line-up aan routers in de spotlight wilde zetten, maar ons ook het één en ander wist te vertellen over WiFi 6.

Netgear over WiFi 6

WiFi 6 klinkt op dit moment nog als toekomst muziek. Op dit moment zijn er nog maar een paar devices die gebruik maken van de nieuwe standaard. Daarvan is de Samsung Galaxy S10 de meest bekende. De verwachting is echter dat dit jaar elke nieuwe flagship smartphone het gaat ondersteunen en dat zo’n beetje elk product in 2020 het ondersteunt. De grote vraag is echter, heb je WiFi 6 nodig?

WiFi 6

Dat hangt weer af met de situatie waar je je in bevindt. Wanneer je alleen woont, soms op je telefoon zit en Netflix streamt, dan heb je er niet heel erg veel voordeel aan. WiFi 6 wordt interessant voor de huishoudens met veel data verkeer. Denk daarbij aan een gezinssituatie met twee ouders en twee kinderen. De vader werkt op zijn laptop, terwijl hij tegelijkertijd op zijn smartphone naar een podcast luitert. Op de bank zit de moeder een serie op Videoland te streamen, terwijl ze met een vriendin appt. Boven zit het ene kind op zijn tablet Netflix te kijken, terwijl hij tegelijkertijd op zijn laptop wat dingen doet. En tot slot heb je nog het tweede kind dat op zijn PlayStation 4 Fortnite speelt. En dan heb ik het nog geen eens gehad over devices die passief gebruik maken van internet. Denk daarbij aan de slimme thermostaat, smartspeakers, een slimme koelkast en lichten die je met een app kunt bedienen. Alles staat in verbinding met de router en al die bronnen zorgen er voor dat de verbinding het moeilijk heeft. Met WiFi 5 is het namelijk niet mogelijk dat alles tegelijkertijd met de router praat. In miliseconden wordt er tussen de apparaten geschakeld en dat vertraagt het geheel.

WiFi 6 moet dat probleem tackelen. Met de nieuwe standaard stelt Netgear dat je met de juiste router tussen de 30 en 60 devices kunt aanspreken. Bovendien kunnen die tegelijkertijd worden aangestuurd, waardoor de vertraging minder is. Daarnaast is het mogelijk om meerdere heavy streams aan te kunnen, devices die constant wat vragen van de router. Op die manier heb je dus geen last meer van elkaar.

WiFi 6

Daarnaast is het zo dat een WiFi 6-router ook compatible is met de oudere technieken. Als je dus nu een router aanschaft die dit aankan, dan ben je dus klaar voor de toekomst. Bovendien heb je gelijk meer bandbreedte beschikbaar voor je devices. En als je een device hebt die WiFi 6 aankan, dan kun je rekenen op een hogere downloadsnelheid. De woordvoerder van Netgear ging zo ver dat hij dit de grootste revolutie op het gebied van WiFi noemde. Je hebt vier keer zo veel capaciteit in vergelijking met WiFi 5, 40 procent stijging op het gebied van data throughput, het is een minder grote aanslag voor de batterij van je smartphone, omdat je minder wachttijd hebt, het is klaar om in 8K content te streamen en dus perfect voor een huishouden met veel smart devices.

Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 router

Natuurlijk, de mensen van Netgear willen natuurlijk hun routers verkopen, maar het verhaal over WiFi 6 staat daar los van. Mocht je nu problemen hebben met een goede verbinding dankzij de grote hoeveelheid devices die je in huis gebruikt, dan is het een goed idee om te kijken of je je router kunt gaan upgraden. Wij zijn overigens al een tijdje bezig met de Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 router. Verwacht daar binnenkort een review van. Wil je meer lezen over routers? Bekijk dan hier ons overzicht.

Meer Tech?

Helemaal gek van Tech en niets willen missen? Dan is onze podcast WantKast zeker iets voor jou! Thomas en Mark bespreken elke week de meest recente ontwikkelingen, het grootste nieuws en ze delen hun ervaringen! Kortom: echt een podcast voor tech-liefhebbers zoals jij!

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Reageer op artikel:
WiFi 6 moet er voor zorgen dat alles in onze smarthome beter werkt
Sluiten