Facebook-statusupdates om je privacy te waarborgen werkt niet, dus stop er mee!

Oh jee, Facebook updatet zijn gebruiksvoorwaarden op 30 januari, en het komt er op neer dat ze wederom wat meer met je gegevens willen doen (maar niet veel meer dan ze toch al deden). Als je dit nog niet wist van nieuwssites, dan is de kans behoorlijk groot dat Facebook-contacten een soort ‘verklaringen’ in hun tijdlijn plakken, die ziet er zo uit:

 
Of zo, in het Engels.

 
Horendol word je er soms van, en zo’n verklaring blijkt helemaal niet te werken. De genoemde artikelen ‘L.111, 112 en 113 van het wetboek van intellectueel eigendomsrecht’ verwijzen naar de Franse privacywet die dus niet van toepassing is op jou én op Facebook (jij bent geen Fransman en Facebook is Amerikaans). In sommige varianten wordt verwezen naar de Berner Conventie, die auteursrechten beschermt, maar die is automatisch van toepassing als je iets maakt. De wet is niet een soort toverspreuk die je uit moet spreken om je intellectuele eigendommen vast te leggen.

 
Wat betreft de toestemming, die je aan Facebook zou moeten geven voor ze je foto’s mogen gebruiken: die toestemming héb je al gegeven toen je de gebruiksvoorwaarden accepteerde! Dat gezegd hebbende: Facebook zal waarschijnlijk wel om toestemming vragen, omdat je een foto altijd van het sociale netwerk kunt verwijderen. Dán mag Facebook ‘m niet meer gebruiken.

 
Kortom: zo’n statusupdate haalt niets uit; doet niets; bereikt niet het beoogde doel; zet geen zoden aan de dijk; werkt voor geen meter en is dus tevergeefs! Je kunt op Facebook van alles en nog wat ‘verklaren’, maar in dit geval kun je net zo goed ‘Ik ben Napoleon’ posten. Val er dus ook je vrienden en familieleden niet mee lastig. Zo!

De enige manier om er voor te zorgen dat Facebook stopt met het gebruiken van je gegevens is… zelf stoppen met Facebook.

Reageer op artikel:
Facebook-statusupdates om je privacy te waarborgen werkt niet, dus stop er mee!
Sluiten