Rutger Houweling
Rutger Houweling 16 jun 2016

Wijze woorden van een piloot: waarom de vliegtuigmodus altijd aan moet staan

Elke keer dat je een vliegtuig instapt krijg je hetzelfde verzoek. “Wilt u uw telefoon uitschakelen, of in de vliegtuigmodus zetten?” Het maakt je vlucht meteen een beetje spannend. ‘Ohmegod! Storten we neer als ik het vergeet?’ Op de site Airlineupdates vertelt een verkeerspiloot wat hij ervan merkt als jij je phone vergeet uit te schakelen.

Irritant, niet gevaarlijk

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mobiele telefoons kunnen wel degelijk storing veroorzaken in een vliegtuig. Niet dat de motoren ineens uitvallen, maar het radioverkeer ondervindt er in sommige gevallen hinder van. Denk aan het vervelende kwettergeluid dat je hoort als je met je phone in de buurt van een luidspreker komt.

Piloten vinden dit heel, héél irritant, maar volgens de piloot levert het bijna nooit gevaar op. Hij noemt wel één incident waarbij twee vliegtuigen bijna tegen elkaar aan taxiden op de startbaan. Door het geknetter kon een piloot de verkeerstoren minder goed verstaan, terwijl de callsigns van de vliegtuigen veel op elkaar leken. Linke soep, maar gelukkig extreem uitzonderlijk. Saillant detail: het is erg vaak de bemanning zélf die vergeet z’n telefoon uit te zetten!

Denk aan de piloot: telefoon uit

We hebben voor de zekerheid even navraag gedaan bij een piloot, die wel graag anoniem blijft. Laten we hem Turbo McKwek noemen, want waarom zouden we dat niet doen? Turbo McKwek: “In kleine toestellen waar ik in vloog, merkte je het vrij snel als er een telefoon aan stond. Je kent het wel: dat geluid dat je hoort als je telefoon te dicht bij een geluidsinstallatie ligt. Niets gevaarlijks aan, maar je zou in een extreem geval een radio-oproep kunnen missen, ja.”

En hoe zit het met grote passagiersvliegtuigen? Turbo heeft niet veel ervaring met het vliegen van een groot toestel, maar vloog wel regelmatig mee in de cockpit. “Ik had altijd mijn telefoon aanstaan om te filmen, maar heb nooit wat gehoord.”

Toch wil onze anonieme piloot je nog wel een wijze les meegeven! “Mocht je ooit in een klein vliegtuigje van het ene tropische eiland naar het andere vliegen, doe dan de piloot alsjeblieft een lol en zet je telefoon even uit, of op de vliegtuigstand.” Thanks, Turbo!

Wil je weten waarom je tijdens het vliegen meer winden laat dan normaal? Check het hier! En deze ontwikkelingen maken vliegen in de toekomst hopelijk een stuk relaxter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wijze woorden van een piloot: waarom de vliegtuigmodus altijd aan moet staan
Sluiten